top of page

Genital Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Zaman İyileşir?


Genital siğillerin tedavisinde pekçok yöntem kullanılmaktadır. Bunların arasında dondurma, yakma ve lazerle siğil tedavisi en sık kullanılan tedavi yöntemleridir. Yakma tedavisi koterizasyon veya lazer ile hem kadınlarda hem de erkeklerde lokla anestezi ile rahatlıkla uygulanabilen bir tedavidir. Siğil yakılması sonrasında ne zaman iyileşir, tekrar çıkar mı, karşı cinse bulaşır mı, iz kalır mı, banyo yapılır mı ve daha pek çok sorunun cevabını bu makalemizde bulacaksınız.


genital siğil yakıldıktan sonra ne zaman iyileşir

Genital Siğil Yakıldıktan Sonra Ne Olur, İyileşme Ne Kadar Sürer?


Genital siğil yakıldıktan sonra genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşmektedir. Elbette bu süre kişinin yara iyileşmesinin hızına, yakılan siğillerin büyüklüğüne ve derinliğine göre değişir. Genital siğiller genellikle 1 hafta içerisinde iyileşirken el siğilleri ve ayak siğilleri yakma sonrası iyileşmesi 2-3 haftayı bulur. Çünkü el ve ayak siğillerinde daha derin yakma uygulanmaktadır. Yakma sonrası bu bölgede siğil sayısı azsa herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kısa sürede iyileşir. Ancak çok sayıda veya çok yaygın siğilleri olanlarda mutlaka bu bölgelere uygulamak için değişik tedaviler vermek uygun olacaktır.


Yakılan Siğil Ne Zaman Düşer?


Yakılan siğiller yakma esnasında yok edilir. Bu nedenle dondurma tedavisinde olduğu gibi sonradan düşme olmaz. Yakma ile aynı seansta siğiller tedavi edilmiş olur.


HPV Siğili Yakıldıktan Sonra Tekrar Çıkar Mı, Tekrarlar Mı?


Genital siğiller yakıldıktan sonra elbette tekrarlayabilir. Yakılan yerde siğilin tekrar çıkma şansı çok azdır. Ancak yanındaki hücreden siğil tekrar çıkınca sanki aynı yerden çıkmış gibi görünebilir. Siğilin tekrarlaması elbette hastanın siğil yoğunluğuna ve bağışıklık sisteminin gücüne bağlıdır. Sğili yoğun olanlarda vücutta hpv virüsü yükü fazla demektir. Bu hastalarda aynı yerden veya farklı yerlerden siğilin tekrarlama şansı oldukça yüksektir. Ancak tekrar çıkıp çıkmayacağı sadece takipte belli olur.


Siğil Yakıldıktan Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir?


Siğil yakıldıktan sonra iyileşme tamamlanıncaya kadar ilişkiye girilmesi önerilmez. Siğillerin iyileşmesi 7-10 gün civarında sürer. İyileşme tamamlandıktan sonra cinsel birliktelik olabilir. Ancak karşı cinse bulaşmasını azaltmak için mutlaka kondom kullanılmalıdır.


Siğil Yakıldıktan Sonra Kaşınır Mı?


Siğil yakıldıktan sonra bu bölgelerde iyileşme sürecinde hafif bir kaşıntı olabilir. Olması şart değildir. Kaşıntısı fazla olanlarda gerekirse kaşıntıyı giderecek kremler kullanılabilir.


Siğil Yakıldıktan Sonra Şişer Mi?


Siğil yakıldıktan sonra şişme yara kenarlarında olabilir. Ancak pekçok vakada ciddi bir şişme yaşanmaz.


Lazerle Yakılan Siğil Tekrar Çıkar Mı?


Lazerle ya da koterle yakılan siğiller tekrar çıkabilir. Burada uygulanan yöntemden ziyade kişinin bağışıklık sisteminin gücü önemlidir. Siğillerin yakılması tekrar çıkmayacağı anlamına gelmez. Lazerle de yakılsa kesin kurtuluş için hpv virüsü vücuttan atılana kadar tekrarlama olabilir. Hpv yi yenmek için mutlaka düzenli takiplerinizi yaptırınız.


HPV Virüsü Yakıldıktan Sonra Bulaşır Mı?


Hpv virüsüne bağlı siğiller yakılsa bile hatta kişide siğil olmasa bile vücudunda hpv virüsü bulunduğu müddetçe tekrar bulaşabilir. Bulaşma için siğil olması şart değildir. Cildin cilde sürtünmesi yeterlidir. Ancak siğili olanlarda bulaşma ihtimali daha yüksektir. Çünkü siğil demek hpv yüklü hücreler demektir ve bulaşmayı her zaman kolaylaştırır.


Siğil Yakıldıktan Sonra Banyo Yapılır Mı, Duşa Girilir Mi?


Siğil yakıldıktan sonra 4-6 saat su değdirilmemesi önerilmektedir. Bu zamandan sonra duş alınmasında, banyo yapılmasında sakınca yoktur. Ancak yakma yapılan yerleri keselememelidir. Aksi halde yara olan yerlerde kanama olabilir. Duş veya banyo sonrası yakılan yerler eğer çok ise doktorunuzun önerdiği şekilde pansuman yapmanız gerekebilir.


Siğil Yakıldıktan Sonra Kanama Olur Mu?


Siğil yakıldıktan sonra bazen kanama olabilir. Ancak bu kanamalar genellikle leke şeklinde kanamalardır. Hastayı rahatsız edecek veya yaşam konforunu bozacak kanamalar genellikle yaşanmaz.


Siğil Yakıldıktan Sonra Su Toplaması Durumunda Ne Yapılmalı?


Yakma işlemi sonrası su toplaması çok sık yaşanmaz. Ancak su toplaması olanlarda herhangi bir müdahale yapmaya gerek yoktur. Ağrı varsa ağrı kesici hap veya kremler kullanılabilir. Su toplayan yeri patlatmamalıdır. Kendi kendine genellikle 2-3 gün içerisinde geçecektir.


Siğil Yakıldıktan Sonra İz Kalır Mı?


Lazer veya koter ile yapılan yakmalarda siğilleriniz çok küçükse çok az iz kalacaktır. Ancak büyük ve yaygın siğillerde mutlaka iz kalır. Hiçbir yöntem tamamen izsiz değildir. Azda olsa mutlaka iz kalır.


Siğil Kökü Nasıl Çıkarılır?


Siğil kökü yakma yönteminde pekçok vakada tamamen çıkarılır. Çok derin el ve ayak siğillerinde bazen siğil kökü tam çıkarılamayabilir. Bu durumlarda gerekirse anestezi altında daha rahat bir şekilde kökü çıkartılır. Yakmada kullanılan özel aletler yardımıyla kök çıkarma işlemi rahatlıkla yapılabilmektedir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page