top of page

HPV Emzirme ile Bulaşır mı?

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022

Hpv Emzirme ile Bulaşır mı
Hpv Emzirme ile Bulaşır mı

HPV çok sayıda yetişkini etkiler. Emzirme yoluyla HPV'nin bebeğinize bulaşması çok olası değildir. Emzirme hem anne hem de bebek için fayda sağlar.


Emzirmenin birçok sağlık yararı vardır. Aynı zamanda bebeğinizle bağlantı kurmanın bir yolu. Ancak Hpv virüsü varsa, güvenli bir şekilde emzirip geçiremeyeceğiniz konusunda endişe duyabilirsiniz.


HPV virüsü, çok sayıda yetişkini etkileyen çok yaygın cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Kadınların %80'den fazlası yaşamları boyunca en az bir tip HPV alacağı tahmin edilmektedir.

HPV ile emzirmenin güvenliği ve çocuğunuzu emzirmenin yararları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.


Emzirme ve HPV


İyi haber şu ki, hiçbir araştırma bulgusu HPV'li kadınların emzirmekten kaçınmaları gerektiğini öne sürmemektedir. Emzirme yoluyla HPV'nin bebeğinize geçmesinin oldukça düşük olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir.

Aslında, anne sütünüzdeki antikorlar bebeğinizi diğer birçok hastalıktan ve sağlık komplikasyonlarından koruyabilir.

HPV'li kadınlar için emzirme ile ilgili resmi bir tıbbi tavsiye mevcut olmamakla birlikte, çalışmalar HPV ile emzirmenin yararlarının muhtemelen risklerinden daha ağır bastığını göstermektedir.


Hpv ve Emzirme Konusundaki Çalışmalar Ne Söylüyor?


Bazı bulgular HPV bulaşımı ile emzirme arasında bir bağlantı olduğunu düşünse de, araştırmacılar kesin bir kanıt bulamadılar.

Bir 2008 yılındaki çalışmada, bir çocukta HPV'nin oral enfeksiyonuna neden olan belirli HPV suşları ile emzirme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu bildirmişlerdir. Ancak, iki yıl sonra araştırmacılar bu sonucu reddettiler ve HPV'niz varsa emzirmekten kaçınmanız gerektiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı sonucuna vardı.

Daha yakın tarihli araştırmalar, HPV'nin emzirme yoluyla bir çocuğa geçmesinin olası olmadığını da bildirmektedir. 2011 yılında araştırmacılar bir annenin anne sütü ile HPV'yi çocuğuna geçirme olasılığının düşük olduğu sonucuna varmıştır. Yine 2017 yılında yapılan bir çalışmada HPV'nin anneden çocuğa bulaştığına dair bir kanıt bulamadı.


Emzirmenin yararları nelerdir?


Emzirmek sizin ve bebeğiniz için bir bağ deneyimi olabilir.Emziren bebeklerin belirli hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktür.Emzirme, yeni annelerin doğumdan daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.Emzirmek annenin belirli hastalık riskini azaltabilir.

HPV ile emzirmeyi düşünürken, HPV bulaşma potansiyel riski düşünülmesi gereken tek şey değildir. Emzirmenin faydalarına bakmak da önemlidir .


Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gruplar emzirmeyi teşvik eder. Bu, annenin anne sütü yoluyla bebeğe sağlık yararları aktarması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır.


Emzirilen bebeklerde zatürre, soğuk algınlığı veya solunum yolu virüsleri görülme olasılığı daha düşüktür. Ayrıca ishal gibi bir gastrointestinal enfeksiyon gelişme olasılığı daha düşüktür. Emzirilen bebeklerde ayrıca ani bebek ölüm sendromu riski azalır .

Emzirme annelere de fayda sağlayabilir. Bebeğinizi emzirirseniz, doğumdan daha çabuk iyileşebilirsiniz. Bu doğrudur çünkü vücudunuz emzirme sırasında oksitosin hormonunu serbest bırakır. Oksitosin, uterusun normal boyutuna dönmesine yardımcı olmak için çalışır. Ayrıca doğum sonrası kanamayı da azaltabilir.

Ayrıca, emziren annelerin meme , rahim ve yumurtalık kanseri riskinde azalma olabilir . Ayrıca tip 2 diyabet, romatoid artrit, yüksek tansiyon ve yüksek kolestorol gelişme riski de azalır.


Sonuç Olarak


HPV'niz varsa çocuğunuzu emzirmenin zararlı olduğunu gösteren çok az kanıt vardır ve emzirmenin bilinen birçok faydası vardır. Dolayısıyla emzirme ile Hpv bebeğe bulaşmaz diyebiliriz. Bu nedenle Hpv virüsü taşıyan kadınların bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur. Hatta sadece bu nedenle emzirmemesi bebeği pekçok hastaşığa karşı savunmasız hale getirecektir.


Hpv tedavinizi ihmal etmeyiniz. Hpv testi ve Hpv aşılarınızı yaptırınız. Hpv tedavisi için Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimize başvurabilirsiniz. Hpv ve siğil tedavisi doktorlarımız Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır.

312 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page