top of page

Hpv virüsü AIDS kadar tehlikeli midir?

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2022


Hpv Virüsü AIDS Virüsü Kadar Tehlikeli midir
Hpv Virüsü AIDS Virüsü Kadar Tehlikeli midir?

Yazılı medya ve sosyal medyada Hpv virüsünün AIDS virüsü kadar tehlikeli olduğuna dair pek çok yazı mevcuttur. Peki gerçekten Hpv virüsü AIDS virüsü kadar tehlikeli midir? Dilerseniz şimdi bu konuyu netleştirelim.


Hpv virüsü ne kadar tehlikelidir?


  • Hpv virüsü kadınlarda rahim ağzı kanserinin, erkeklerde penis kanserinin en önemli nedenidir. Özellikle yıllık takiplerini yaptırmayan kadınlarda bazı hpv tipleri rahim ağzı kanserine neden olabilir.

  • Bunun dışında Hpv virüsünün en sık neden olduğu durum genital siğillerdir. Genital siğiller de elbette hoş olmayan patolojilerdir. Tedavi edilmediği taktirde hızla çoğalırlar. Ancak genital siğillere neden olan Hpv tipleri genellikle rahim ağzı kanserine neden olmaz.

Hpv virüsü öldürür mü?


Hpv virüsü elbette düzenli takibini yaptırmayan kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Özellikte taramalarını yaptırmayan kadınlarda Hpv virüsü bulaştıktan yıllar sonra rahim ağzı kanseri oluşabilir. Yani rahim ağzı kanseri gelişiminde en önemli risk aslında Hpv virüsü değil, smear ve Hpv taramalarını yaptırmamaktır. Taramalarını düzenli yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanseri daha gelişmeden tesbit edildiği için %100 oranında tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle aslında Hpv virüsü öldürmez, sadece insanlarımızın ihmali öldürür.


Hpv virüsü AIDS virüsü kadar tehlikeli midir?


Hpv virüsü elbette tehlikelidir. Ancak AIDS virüsü ile kıyaslandığında bu virüsün yanında oldukça masum görünmektedir. Neden Hpv virüsü AIDS virüsü kadar tehlikeli değildir. Çünkü:

  • AIDS virüsü sonucu gelişen immün yetmezlik sonucunda hastalarda ölümcül hastalıklar gelişmekte ve hastalar yıllar sonra kaybedilmektedir. Ancak Hpv virüsünün çok az tipi rahim ağzı kanserine yada penis kanserine neden olur. Bunlarda zaten düzenli takiplerle erken dönemde yakalanıp tedavi edilebilmektedir.

  • AIDS virüsünün tedavisi yoktur. Sadece hastalığı yavaşlatıcı tedaviler mevcuttur. Oysa Hpv virüsünün büyük çoğunluğunda vücut virüsü zaten kendisi temizler. Sadece insanların %10'luk kısmında virüs temizlenemez ve hastalıklara neden olabilir.

  • AIDS visürüne karşı geliştirilmiş bir aşı yoktur. Oysa Hpv aşısı sayesinde Hpv virüsünün bazı tiplerine karşı %100'e yakın korunma sağlanabilmektedir.


Sonuç olarak Hpv virüsü AIDS virüsü kadar tehlikeli değildir. Düzenli takipler ile Hpv virüsünü kontrol altına almak mümkündür. Aynı zamanda Hpv aşısı sayesinde özellikle en sık görülen ve en tehlikeli Hpv virüslerine karşı korunmak mümkündür. Hpv virüsü bulaştığında yada genital siğilleriniz oluştuğunda tedirgin olmayınız. Ancak tedbiri de elden bırakmayınız. Jinekolojik muayenelerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Ankara Hpv tedavisi, Ankara Genital siğil tedavisi ve Hpv Aşısı Ankara detayları için bizi arayabilirsiniz. Hpv aşısı fiyatı 2023 için bize ulaşabilir ve Hpv aşısı yaptırmak için randevu alabilirsiniz.



2.495 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page