top of page

Vajinada Siğil Neden Olur?


Vajinada Siğil Neden Olur

Vajinada siğil, kadınlarda sıklıkla gördüğümüz bir durumdur. Özellikle cinselliğin daha erken yaşlarda başladığı günümüzde vajen bölgesindeki siğiller oldukça önemli bir problem teşkil etmektedir. Bu siğiller kısa sürede çoğalabilir ve genital bölgede hoş olmayan görüntülere neden olabilir. Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmeleri, siğillere bağlı tehlikeleri azaltacaktır. Kendiliğinden geçmesini beklemek yerine mutlaka bir uzmana görünülmeli ve nedenleri araştırılarak tedavi edilmelidir. Peki vajinada siğil neden olur, kanser yapar mı, nasıl tedavi edilir? Bu makalemizde bu konulara değineceğiz.

,

Vajinada Siğil Tehlikeli Mi?


Vajen bölgesindeki siğiller genellikle iyi huylu hpv tiplerine bağlı olarak oluşmaktadır ve tehlikeli değildir. Genellikle kansere neden olmazlar. Ancak siğilleri olan kadınlarda bazen beraberinde kanser yapan hpv tipleri de olabilir. Bazı kadınlarda 2-3 tip veya daha fazla hpv tipi olabilmektedir. Bu nedenle siğili olan kadınların mutlaka hpv testi ile değerlendirilmesi ve kanser yapan hpv tiplerinin varlığı araştırılmalıdır.


Vajinada Siğil Neyin Belirtisidir?


Kadınlarda görülen bu siğiller elbette hpv enfeksiyonunun belirtisidir. Kadına cinsel yolla hpv bulaştığının göstergesidir. Ancak siğil olmayanlarda hpv yok anlamına gelmez. Bazı kadınlarda hpv bulaşmasına rağmen siğil çıkmayabilir. Bu nedenle şüpheli ilişkileri olan ya da hpv belirtileri olan kadınların mutlaka hpv testi ile değerlendirilmesi oldukça önemlidir.


Vajina Dış Dudakta Siğil Neden Olur?


Dış dudaktaki siğilleri nedeni cinsel ilişki sırasında erkeğin genital bölgesi ile dış dıdak bölgesindeki sürtünmedir. Sürtünmeyle erkeğin cildindeki hpv virüsü kadına bulaşır ve siğil oluşturabilir. Bazende kadınlar kendileri başka bölgedeki siğilleri genital bölgeyi traş ederek bu bölgelere taşıyabilir.


Vajinal Siğil Nerede Çıkar, Vajina Girişinde Ve İçinde Siğil Çıkar Mı?


Kadınlarda siğiller genellikle vajen girişinde ve vulva denilen dış genital bölgededir. Ancak bazılarında özellikle ilişki sırasında kondom kullanılmayan durumlarda, vajinada ve hatta rahim ağzında bile siğillere rastlanmaktadır. Bu nedenle kadınların sadece siğil tedavisi olmaları ve dış bölgedeki siğillerin yakılması yeterli olmaz. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünerek muayene olmalı, mutlaka hpv testi yapılmalıdır.


Vajinada Siğile Ne İyi Gelir, Evde Tedavi Edilebilir Mi?


Bu bölgedeki siğillerde kullanılan pekçok tedavi vardır. Hastalar öncelikle evde tedavi yoluna gitmektedir. Ancak bitkisel tedavi de olsa her tedavi vajene uygulanmaz. Vajen epitelinde tahrişe neden olabilir. Ende tedavi olsanız bile mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz. Kanser yapan hpv tiplerinin varlığı açısından mutlaka hpv testi yaptırmalısınız.


Vajinadaki Siğiller Kanser Yapar Mı?


Siğiller genellikle kanser yapmaz. Ancak siğili olanlarda bazen beraberinde kanserojen hpv tipleri olabilir. Kadınlarda siğil olmasa bile şüpheli birliktelik olanlarda hpv testi yapılmalıdır.


Vajinada Siğil Nasıl Gözükür?


Vajinada siğil fotoğraflarına baktığınızda pekçok değişik görünümlerde siğiller görürsünüz. Bazen başka cilt lezyonları da siğillerle karıştırılabilir. Düz siğiller olabileceği gibi ciltten kabarık çok küçük siğiller de olabilir. Ancak ihmal edilen vakalarda siğiller büyüyerek dev kondilomlara dönüşebilir.


Vajinada Siğil Yanma Yapar Mı?


Siğiller vajinal bölgede genellikle yanma yapmaz. Çok nadiren bazı hastalarda yanma tarzında şikayetler olabilir. Yanma şikayeti daha çok hpv ile birlikte olabilen diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olarak gelişir.


Vajinada Çıkan Siğil Nasıl Tedavi Edilir?


Vajinal siğillerin tedavisinde siğil yakma, siğil dondurma ve lazerle siğil tedavisi sıklıkla kullanılır. Özellikle vajen içindeki lezyonlarda siğil ilacı asit tedaviside kullanılabilir. Doktorunuz sizin için en doğru tedaviyi belirleyecektir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page