İnsan papilloma virüsü (HPV) en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur ve genital siğillerin ana nedenidir. Erkekler Hpv virüsüne sahip olduktan sonra spesifik semptomlar gösterir. HPV cildi ve vücudu kaplayan nemli membranları etkiler. 100'den fazla virüs grubudur ve vücudun farklı alanlarında farklı türlerde HPV ortaya çıkar.
HPV tip 6 ve 11, kadınlarda ve erkeklerde genital siğillerin yüzde 90'ından fazlasına neden olur. HPV tipleri 16 ve 18, HPV ile ilişkili kanserlerin çoğuna neden olur.
Erkeklerde HPV belirtileri
Erkeklerde HPV cinsel ilişki sırasında bulaşabilir. HPV'den etkilenen erkeklerin çoğu herhangi bir belirti göstermese de, bazılarında siğil gelişir. Bunlar penis, skrotum, anüs, kasık ve uyluk bölgelerinde gelişebilir. Genital siğiller küçük veya büyük, düz veya kabarık veya karnabahar şeklinde olabilir. Bu siğiller genellikle acı vermez, fakat görünüm açısından çirkin bir görüntü oluşturur.
HPV kanser değildir, ancak enfeksiyon vücutta kansere neden olabilecek değişikliklere neden olabilir. Hpv virüsüne bağlı kanserler yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişir. Bu nedenle düzenli takibini yaptıranlarda daha kanser aşamasına gelmeden tedavi edilebilmektedir.
HPV ile ilişkili anal kanserin belirtileri şunlardır:
- Anüs bölgesinde kanama, akıntı, ağrı veya kaşıntı
- Anal veya kasık bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesi
- Bağırsak alışkanlıklarında veya dışkı şeklindeki değişiklikler
Penis kanseri belirtileri şunlardır:
- Peniste doku rengi, deri kalınlaşması veya doku birikmesi gibi değişiklikler
- Penisde ağrılı veya ağrısız yaralar veya kanamalar
Hpv nasıl Bulaşır?
HPV, hem erkekler hem de kadınlar için cinsel ilişki dahil, doğrudan ve yakın temas yoluyla iletir. Virüs, bir kişiden diğerine oral, anal veya vajinal seks yoluyla yayılabilir. Birinin HPV'si varsa, virüsü, hiçbir zaman görünür semptomları olmamasına rağmen, yayabilir.
Bir kişiye HPV bulaşma riski, aşağıdaki faktörlerden dolayı artar:
- Birden fazla partner içeren cinsel yaşam
- Sünnetsiz olmak
- İmmün sistemi zayıflatan hastalıklar
- Eşcinsellik
- Uyuşturucu kullanımı
Hpv Virüsü Kanser Yaparmı?
Bazı HPV tipleri sadece genital siğillere neden olabilirken, diğerleri de kansere neden olabilir.
Doktorlar Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 42.000'den fazla HPV'ye bağlı kanser tanısı koymaktadır. Bu kanserlerin yaklaşık 18.300'ü erkeklerde görülür.
HPV, her yıl 2.200 erkeği etkileyen anal kanser vakalarının yüzde 90'ından sorumludur.
Penis kanserlerinin yüzde 60'ından fazlası HPV ile başlar. Boğazın arkasında, dilin tabanı ve bademciklerin arkasında meydana gelen orofarengeal kanserlerin yaklaşık yüzde 70'i HPV nedeniyle olabilir.
Yapılan araştırmalara göre, yalnızca kadınlarla seks yapan erkeklerle karşılaştırıldığında, erkeklerle seks yapan erkeklerin HPV ile ilişkili anal kanseri geliştirme olasılığı 17 kat daha fazladır
HIV ya da başka nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış erkeklerde, HPV ile ilişkili anal kanser gelişme riski daha fazladır.
Erkeklerde Hpv Tedavisi
Halen HPV için bilinen tedavi mevcut değildir, ancak değişik tedavilerle bizler sadece Hpv virüsüne bağlı olarak meydana gelen siğilleri tedavi ediyoruz. Yaptığımız işlemler Hpv virüsünü vücuttan temizlemez.
Erkeklerde HPV'yi teşhis etmek için rutin bir tarama mevcut değildir. Bununla birlikte, ortaya çıkan herhangi bir siğili inceleyerek HPV enfeksiyonunu teşhis edebiliriz.
Erkeklerde siğil tedavisinde siğil dondurma, siğil yakma veya lazerle siğil tedavisi kullanılabilir. Yöntemlerin başarısı birbirine benzerdir.
Erkeklerde Hpv Bulaşmasını Önleme
İlişki sırasında prezervatif kullanmak HPV'ye yakalanma riskini düşürebilir. Bununla birlikte, prezervatifler HPV'ye karşı tam koruma sağlayamazlar, çünkü HPV kondomun kapsamadığı bazı bölgelere bulaşır.
Hiçbir tedavi bulunmamasına rağmen, üç etkili aşı HPV'nin önlenmesine yardımcı olabilir. Her üç aşı da HPV tip 16 ve 18 ile enfeksiyonu önler. Bu ikisi kanserle en güçlü bağlantıya sahiptir.
Aşılardan biri ayrıca genital siğiller ile en sık bağlantılı olanları 6. ve 11. tiplerinde bulaşmasını engeller. Hpv aşısı Hpv virüsünü vücuttan temizlemez sadece bulaşmasını engeller. Yani aşılar tedavi edici değil, koruyucudur.
Erkek çocuklarının 11 ila 12 yaşlarında iki doz HPV aşısı yaptırmaları önerilmektedir.
13 yaş ve üzerindekilerde ise 3 doz aşı yapılması önerilir. Uluslararası sağlık kuruluşları, 9 ile 45 yaşları arasındaki kadın ve erkekler için Gardasil aşısını onayladı.
HPV aşısı güvenli ve etkilidir. Çalışmalar, enjeksiyon bölgesinde ağrının yanı sıra şişme, kızarıklık olabileceğini, baş ağrısına neden olabileceğini söylemektedir. Ancak ciddi bir yan etki olmadığını bildirmiştir.
Hpv aşısı, mevcut HPV enfeksiyonları veya HPV ile ilgili hastalıkları tedavi etmez.
コメント