Hpv aşısı güvenli bir aşıdır. Uluslararası Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), çocuklara ve ergenlere ek olarak 45 yaşına kadar olan yetişkinleri kapsayacak şekilde HPV aşısının yaygınlaştırılmış kullanımını onayladı. Ancak zorunlu kılmadı, kendinizi ya da çocuğunuzu aşılamak sizin kişisel bir tercihiniz olacaktır. Bu yazımız, HPV aşısının yararlarını ve risklerini anlamanıza ve ailenizi HPV'nin neden olabileceği hastalıklardan en iyi şekilde nasıl koruyacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır.
HPV Virüsü Nedir?
İnsan papilloma virüsü kısaltması olan HPV virüsü, sadece bir virüs değildir. HPV türleri olarak bilinen 200'den fazla ilgili virüs topluluğudur. Bu HPV tiplerinin birçoğu hiçbir zaman belirgin semptomlara neden olmasa ve kendi başlarına kaybolsa da, bazıları genital siğillere neden olur, diğerleri ise hem erkeklerde hem de erkeklerde kansere neden olabilir. Ağız, boğaz, anal, rektum, penis, servikal ve vajinal kanserler bunlardan bazılarıdır.
HPV oldukça yaygın bir virüs enfeksiyonudur. ABD'de yaklaşık dört kişiden birinde HPV virüsü mevcuttur. HPV doğrudan cinsel temas yoluyla kolayca geçer.
HPV aşısı nedir ve faydaları nelerdir?
Gardasil aşısı şu anda ABD’de dağıtılmakta olan tek HPV aşısı ve buradaki en etkili aşılardan biridir. Gardasil aşısının içerisinde Hpv tip 6, tip 11, tip 16 ve tip 18 bulunmaktadır. Yakın zamanda Gardasil 9 aşısı çıkmıştır. Neden olabilecek kanserler de dahil olmak üzere HPV türüne (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58) karşı neredeyse % 100 koruma sağlar. Ancak Gardasil 9 aşısı henüz Türkiyede bulunmamaktadır.
İlk HPV aşısının onaylandığı 2006'dan bu yana, ABD'deki genç kızlar arasında HPV enfeksiyonlarının görülme sıklığı% 60'tan fazla azalmıştır. Sonuç olarak, daha az genital siğil ve rahim ağzı kanseri vakası olmuştur. HPV aşısı ayrıca erkekleri HPV ile ilişkili ağız, boğaz, anal, rektum ve penis kanserlerinden korur.
Gardasil aşısı, yalnızca dört HPV tipine karşı korumaktadır: 6, 11, 16 ve 18. Cervarix adında, bir başka HPV aşısı ise sadece HPV 16 ve 18'e karşı korunma sağlar.
Çocuklar HPV aşısını hangi yaşta yaptırmalıdır?
Hem kız hem de erkek çocuklara yönelik tüm çocukların ilk HPV aşısı dozlarını 11 ya da 12 yaşlarında almalarını önerilir, ancak bir çocuk aşıyı 9 yaş kadar erken alabilir.
Fakat çocuğumun gerçekten HPV aşısına ihtiyacı var mı?
HPV aşını yaptırmak, çocuğunuzun cinsel açıdan aktif olduğu veya yakın gelecekte olacağı anlamına gelmez. Sağlık uzmanları, HPV aşılamasının 11 veya 12 yaşında başlatılmasını önermektedir, böylece çocuğunuz HPV'ye maruz kalmadan önce tam olarak korunabilir.
Çocuğunuz cinsel olarak aktif olduğunda, yetişkinliğe kadar olmasa da, bir noktada HPV ile temasa geçme ihtimalinin yüksek olduğubir gerçektir. Cinsel açıdan aktif erkeklerin% 90'ının ve cinsel açıdan aktif kadınların% 80'inin hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olacağını bildirmektedir. Bu vakaların yarısı kansere neden olan HPV tiplerini içerecektir. Ayrıca, bir kişi zaten HPV'ye maruz kalsa bile, aşı maruz kalmamış olabilecek diğer HPV türlerinden koruma sağlar.
HPV aşısı yetişkinlere yapılabilir mi?
12 yaşından büyükseniz ancak henüz HPV aşısı yaptırmadıysanız, Hpv aşısını yaptırmalısınız. Artık yaşlı yetişkinlerin de HPV enfeksiyonları için risk altında olduğu bir gerçektir. Kadınlar gibi, erkekler de HPV ile ilişkili kanserlere yatkındır. Aslında, HPV'nin neden olduğu boğaz kanserleri erkeklerde artmaktadır. Bu nedenle erkeklerde Hpv aşısının yapılması da akılıca bir yaklaşım olacaktır.
Hpv aşısı için yaş sınırı var mıdır?
FDA, Gardasil 9 aşısının yaş sınırını 27 ila 45 yaş arası yetişkinleri kapsayacak şekilde genişletilmesini onayladı. Aşı, 45 yaşına kadar olan tüm yetişkinlere önerilebilir veya izin verilebilir, bu kararın doktorlara veya hastalara bırakılacağı anlamına gelir.
HPV aşılaması için maksimum yaş belirli özelliklere bağlıdır. Genel olarak, kızlar ve genç kadınlar 26 yaşına kadar aşılanabilir. Erkekler ve genç erkekler ise 21 yaşına kadar aşılanabilir. Bu yaşlarda yapılan aşılarda immün sistemin daha güçlü yanıt vermesinden dolayı koruyuculuk oranları daha yüksektir. Ancak Hpv aşısı 45 yaşına kadar yapılabilir. Ancak ne kadar erken yapılırsa koruma oranları o kadar yüksektir.
HPV aşısı kaç doz yapılır?
Önerilen doz erkekler ve kadınlar için aynıdır ve bir kişinin ilk dozunu aldığında yaşına bağlı olarak iki veya üç doz içerir.
15 yaş altındaki çocukların toplam iki doz HPV aşısı yaptırmaları gerekir. Uzmanlar, ikinci dozu birinciden 6-12 ay sonra almanızı önerir.
15 yaşından sonrakilerde yada bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olanlarda 3 doz aşı yapılmalıdır. İkinci doz birinci aşıdan 2 ay sonra, 3. doz ise birinci aşıdan 6 ay sonra yapılmalıdır.
Hpv aşısı yaptıracakların dikkat etmesi gereken durumlar
Hafif hastaysanız (örneğin, küçük ishal veya hafif soğuk algınlığı), aşı yaptırmakta sakınca yoktur. Ancak, hastalığınız şiddetli ise, aşı yaptırmak için daha iyi hissedene kadar beklemelisiniz. Bu şekilde, bağışıklık sisteminiz aşıya daha güçlü cevap verecektir.
Mayaya şiddetli alerjisi olan hiç kimse Gardasil aşısı yaptırmamalıdır. Ayrıca, hamile kadınların aşılanması önerilmemektedir. Emziren kadınlarda Hpv aşısının sakıncası yoktur.
HPV aşısının riskleri nelerdir?
Tabii ki, tüm ilaçlar yan etki riski taşır. Gardasil aşısı ile ilgili en sık görülen yan etkiler şunlardır:
- Acı, kızarıklık, ateşin verildiği yerde şişme
- Ateş
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Kas ağrısı
- Eklem ağrısı
HPV aşısının HPV'ye neden olabileceğinden endişe etmeyin. Gardasil aşısı aslında HPV virüsünü içermiyor. Sadece ondan küçük parçacıklar içeriyor.
Ayrıca, HPV aşısının yaptırılmasının bir kadını veya erkeğin doğurganlığı gelecekte olumsuz yönde etkilediğine dair kanıt yoktur. Tam tersi HPV aşısı, rahim ağzı kanseri gibi bazı kanserlerin neden olabileceği doğurganlıkla ilişkili potansiyel komplikasyonlara karşı korur.
HPV aşısının faydaları risklerden ağır basıyor mu?
Çoğunlukla hafif yan etkileri olan Gardasil aşısı, HPV ile ilişkili kanserlerin% 90'ından fazlasının ortaya çıkmasını önleyebilir. Yine, kendinizi veya çocuğunuzu aşılamaya karar vermek kişisel bir karardır. Potansiyel risklere karşı potansiyel faydaları tarttıktan sonra, HPV aşısını seçmek çoğu insan için doğru karardır.
HPV aşısı fiyatı 2024
Hpv aşısı fiyatı 2024 yılında tek dozu 3500 - 4500 tl arasında yapılmaktadır. Hpv aşısı Ankara Çankayadaki klinğimizde yapılmaktadır. Hpv aşısını devlet karşılamıyor. Bu nedenle tamamını sizin karşılamanız gerekiyor. Tarafımızdan Gardasil aşısı uygulanmaktadır. Hpv aşısı fiyatı 2023 detayları için bizi arayabilirsiniz.
Comentários