Hpv testi, rahim ağzı kanseri gelişimine neden olan Hpv virüslerinin tesbit edilmesine dayanan bir testtir. Kanser yapan Hpv tipleri olan hastalar riskli olan hasta grubunu oluşturup buna göre takibi yapılır. Smear testi ise rahim ağzında gelişmiş olan anormalliği tesbit eder.
Pap smear testinin HPV testiyle değiştirilmesinin mantıklı olup olmadığı sorusu sorulmaktadır doğal olarak.
HPV nedir?
HPV yaygın bir virüstür ve genital siğiller, anormal servikal hücreler veya rahim ağzı kanseri gelişimine yol açabilir. Her yıl milyonlarca kadın bu hastalığa yakalanmaktadır. Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon haline gelmektedir.
HPV ile enfekte olmuş çoğu kadın için, bağışıklık sistemi virüsün zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. Ancak enfeksiyon az sayıda kadın için rahim ağzının yüzeyinde kanserli hücrelerin gelişmesine yol açabilir.
Neredeyse rahim ağzı kanseri olan herkeste yüksek riskli Hpv virüsü tesbit edilmektedir.
HPV testi Pap smear'dan farklı mıdır?
HPV testi ve Pap smear alma işlemi söz konusu olduğunda çok az fark vardır. Her iki test de yumuşak bir fırça kullanarak servikal hücre örneklerinin toplanmasını içerir. Farklı olan bu örneklerin nasıl test edildiğidir.
Pozitif bir HPV testi mutlaka bir kadının rahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmez. Rahim ağzı kanserine yol açabilecek yüksek riskli bir virüsü olduğu anlamına gelir.
Test pozitifse, o zaman rahim ağzı kanseri için bir risk olup olmadığından emin olmak için smear testi yada kolposkopi işlemi yapmak gerekebilir.
HPV Testi Kimlere Yapılmalıdır?
Pap testi alan kadınların aynı zamanda HPV testi yaptırması da yaygındır. 30 yaşından büyükseniz, Pap testine ek olarak HPV testi yaptırmaları faydalı olacaktır.
Test negatifse, çok güven vericidir. Eğer test pozitifse, o zaman ek testlere gerek duyulacaktır.
Pap smear'a ek olarak HPV testine girmenin bir yararı, sağlık hizmeti sağlayıcınıza daha az başvurma gerekliliğidir. Mevcut önerilere göre, aynı zamanda Pap testi ve HPV testi alan 30 yaş ve üstü kadınların sadece beş yılda bir test edilmesi gerekir. Sadece Pap smear yapan kadınlar için öneriler her üç yılda bir test yapılmasını gerektirir.
Rahim ağzı kanseri potansiyeli çok daha düşük ve HPV oranları çok daha yüksek olduğundan, HPV testi 30 yaşın altındaki kadınlar için önerilmez. Mevcut öneri 30 yaşın altındaki kadınların her üç yılda bir Pap smear yaptırmalarıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Taraması Neden Önemlidir?
Rahim ağzı kanseri taramalar sayesinde çok erken dönemde yakalanp %100 oranında tedavi edilebilen bir kanserdir. Taramalar sayesinde her yıl rahim ağzı kanseri nedeniyle ölen kadınların sayısı son yıllarda önemli ölçüde azaldı. Rahim ağzı kanseri nedeniyle ölenlerin çoğunda tarama yapılmamış ya da son beş ila 10 yıl boyunca tarama yapılmayan kadınlardır.
Rahim ağzı kanserini önlemenin bir başka etkili yolu, ergenlerin ve genç yetişkinlerin HPV aşısını yaptırmalarıdır. 9-12 yaşlarında rutin HPV aşılaması önerilir. 9 yaşından küçük çocuklara aşı önerilmez. HPV aşısı 9-26 yaş arasında pek çok ülkede rutin aşılama programına dahil edilmiştir. Ayrıca 45 yaşına kadar tüm kadın ve erkeklerin de Gardasil aşısı yaptırabilecekleri bildirilmektedir.
Hemen hemen tüm rahim ağzı kanseri yüksek riskli HPV'den kaynaklanıyor. Tarama yapmaktan daha da önemlisi, HPV enfeksiyonunun ilk başta önlenmesidir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de gençler ve genç yetişkinler için HPV aşısı yaptırmaktır.
Sonuç olarak, HPV testi potansiyel olarak çoğu kadın için Pap testinin yerini alabilir. Bu smear testinden daha iyi bir ilk testtir. HPV testiniz negatifse, rahim ağzı kanseri geçirme ihtimaliniz uzun süre çok düşük onlcaktır. Ancak smear testi ile Hpv testinin birlikte yapılması hem rahim ağzı kanseri gelişimini önlemedeki başarıyı arttıracak hem de gereksiz girişimleri engelleyecektir.
Hpv testinizi ve Hpv aşınızı Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimizde uygun fiyatlarla yaptırabilirsiniz. Genital siğil tedavisi Ankara detayları için bizimle mutlaka irtibata geçiniz.
Comments