top of page

Siğil Dondurma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2023


Siğil Dondurma Tedavisi Nasıl Yapılır
Siğil Dondurma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil Dondurma Tedavisi


Siğil dondurma tedavisi, özel sıvılar kullanılarak siğil dokusunun tahrip edilmesi işlemidir. Siğil dondurma tedavisinde en sık kullanılan solusyon, sıvı azot gazıdır. Sıvı azot -196 derecede dondurma etkisine sahiptir. Siğil dondurma tedavisi amacıyla kullanılan -40 derece etkisi olan değişik dondurucu solisyonlarda bulunmaktadır.


Siğil Dondurma Tedavisinde Hpv'nin Rolü


Genital Siğil, insan papilloma virüsü veya HPV'nin neden olduğu bulaşıcı, kanserli olmayan tümörlerdir. Her biri farklı türde HPV'nin neden olduğu birkaç farklı siğil tipi vardır.

Siğillerin çoğu ağrısız ve zararsızdır. Bazıları yıllar sonra kendi başlarına gider. Ancak yerlerine, boyutlarına ve türlerine bağlı olarak siğiller, tedaviyi gerektiren daha ciddi semptomlara neden olabilir.


Kriyoterapi tedavisi (çok soğuk sıvıların kullanılması), genital siğil tedavisinde en yaygın kullanılan tedavilerden biridir.


Siğil Dondurma Tedavisinde Önemli Noktalar


- Klinikte, kriyoterapi tedavisinde sıvı azot dozları kullanılır.

- Ortalama sıcaklığı eksi 196 ° C'dir.

- Siğilleri dondurmak için en az eksi 40 ° C veya daha düşük sıcaklıklar gerekli kabul edilir.

- Kriyoterapi, ağrısız bir işlemdir.


Siğil Dondurma Tedavisi Nasıl yapılır?


Siğil dondurma tedavisi öncesi bazen doktorlar gece siğilini evde temizlemesi için talimat verebilir veya kriyoterapiden 1 ile 2 hafta önce gece salisilik asit jelleri, kremleri ve bandajları uygulayabilir. Bu tedaviler siğillerin yumuşamasını ve dondurma tedavisinin etkisinin artmasını sağlayacaktır.


Kriyoterapi sırasında, kriyostat tabancası, prob, pamuklu çubuklar kullanılır. Her doktorun kendi tercihleri ​​ve yöntemleri olacaktır. Tedavide 10 saniyelik dondurma seansları uygulanır. Siğili dondurma süresi 30 saniyeden uzun sürmemelidir. Genel olarak, siğillerin tedavisi,siğillerin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte, her 2 ila 3 haftada bir gerçekleştirilen, toplamda 1 ile 6 uygulama gerektirir.


Hangi siğil türleri donmaya en iyi şekilde yanıt verir?


Ayak tabanındaki siğillerin tedavisi zordur. Bu nedenle çoklu tedaviler gerekebilir. Kriyoterapi ayak tabanı siğillerinde ve genital siğillerde güvenle kullanılabilir. Siğiller, çok küçük olanlar veya ellerde olanlar hariç, birden fazla tedavi gerektirir. Daha büyük ve plantar siğiller genellikle tedavi başına iki donma seansına ihtiyaç duyarlar.


Siğil dondurma tedavisi başarı oranları nasıldır?


Kriyoterapi, genital siğillerin tedavisinde yüzde 60 - 80 oranında başarılı olarak bulunmuştur. Kriyoterapinin başarı oranı düşünüldüğünde, işlemin altta yatan viral enfeksiyonu tedavi etmediğini anlamak önemlidir. Siğilleri tedavi ediyoruz ancak virüs vücutta bulunmaya devam edecektir. Virüsü vücuttan tamamen temizleyecek olan vücudun savunma sistemidir.


Halen, HPV virüsünü tedavi ettiği bilinen bir antiviral ilaç yoktur. Bu, siğillerin tekrar ortaya çıkabileceği anlamına gelir, ancak çoğu kez siğiller alındıktan sonra vücudun bağışıklık sistemi virüsten kurtulmak için kalan virüs yüküyle mücadele edebilir.


Siğil dondurma tedavisi sonrası siğiller tekrarlar mı?


Büyük siğiller ve ayak tabanlarındaki plantar siğiller, hem tedavi edilmesi en zor, hem de kriyoterapi sonrası tekrarlama eğilimindedir. Özellikle ayak tabanındaki siğiller kriyoterapi sonrası yüzde 50'den tekrarlama oranına sahiptir. Evde sıvı azot bazlı tedaviler uygulanamamaktadır.


Siğil dondurma tedavisinin yan etkileri nelerdir?


Siğil dondurma tedavisinin yan etkileri hafif olma eğilimindedir ve genellikle bir hafta içinde çözülür. Çoğu insan hafif ağrı ve ciltte yanma hissi oluşur. İşlem sırasında ve hemen sonrasında tedavi bölgesinde kızarıklık ve şişme olabilir.


Siğiller dondurulduğunda, 24 saat içinde bir çok kişide dondurulan bölgelerde su toplaması olur. Kriyoterapi sonrası su toplaması, çoğu hastada 2-3 gün içinde kendi kendine düzelir.


İyileşme süresi boyunca,yaklaşık bir hafta kadar tedavi edilen alanlar temiz, kuru ve sürtünmeden uzak tutulmalıdır.


Kriyoterapinin olası yan etkileri şunlardır:


- Cilt tahrişi

- Hipopigmentasyon veya cilt pigment kaybı

- Enfeksiyon, kriyocerrahi ile ilgili en ciddi komplikasyonlardan biridir.


Siğil dondurma tedavisi Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimizde Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Siğil dondurma tedavisi detayları ve siğil dondurma fiyatları için bize ulaşınız.



716 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page