top of page
Yazarın fotoğrafıAydın Köşüş

HPV Virüsü Meme Kanserine Neden Olabilir mi?

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022

Hpv, cinsel yolla bulaşan en sık enfeksiyondur. Rahim ağzı kanserinin bilinen tek nedenidir. Hpv virüsü bulaştıktan sonra bazı tipleri rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Hpv'nin meme kanseri yada diğer kanserlerle bir bağlantısı olabilir mi acaba? Şimdi dilerseniz bu konu ile ilgili çalışmalara bir göz atalım.

meme kanseri ve hpv
Meme Kanseri ve Hpv

Meme kanseri, memedeki hücrelerde anormal hücre üremesine bağlı olarak ortaya çıkar. Meme kanseri, kadınlar arasında en fazla görülen kanser tipidir. Ayrıca kanser tipleri arasında en yüksek ölüm oranlarına sahiptir. Geç dönemde tesbit edilmesi bu noktada en önemli faktördür. Kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte, bu kanser türü erkeklerde de ortaya çıkabilir.


Meme kanseri genellikle lobül adı verilen süt üreten bezlerde veya sütü meme ucuna akıtan kanallarda başlar. İn situ karsinom olarak da bilinen noninvaziv kanserler, lobüllerde veya kanallarda kalır. Memenin çevresinde veya ötesinde normal dokulara yayılmazlar. İnvaziv kanserler çevredeki sağlıklı dokuya ve daha uzak organlara yayılabilir. Çoğu meme kanseri invazivdir.


Her 8 kadından 1'inin yaşamları boyunca invaziv meme kanserine yakalanma riski mevcuttur.


HPV ve Meme kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?


HPV rahim ağzı kanserinin bilinen ve tek sebebidir. Ancak meme kanseri ve HPV arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmek henüz çok erken ve tartışmalıdır.


Araştırmacılar, hücrelerde yüksek riskli HPV olup olmadığını görmek için 28 meme kanseri örneği ve 28 kansersiz meme dokusu örneği kullandılar. Hücre dizilerinin ikisinde yüksek riskli HPV gen dizilerine rastladılar.


Yine bir çalışmada hem kanserli hem de iyi huylu meme dokusu örnekleri analiz edildi. Araştırmacılar, bazı malign meme kanseri doku örneklerinde yüksek riskli HPV DNA dizilerini ve proteinlerini tespit ettiler. Bununla birlikte, bazı iyi huylu örneklerde de yüksek riskli HPV kanıtı buldular. Meme kanserinin nihayetinde Hpv virüsüne bağlı olarak gelişebileceğini öne sürmüşlerdir.


Bağışıklık sisteminiz enfekte ettiği hücreleri ortadan kaldırmazsa yüksek riskli HPV kansere neden olabilir. Bu enfekte olmuş hücreler daha sonra kansere neden olabilecek mutasyonlar geliştirebilir. Bu nedenle, HPV'nin meme kanserine neden olması mümkündür, ancak bu teoriyi desteklemek için yeterli araştırma yoktur.


Bunu doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği aşikardır. Çalışmalar birlikte ele alındığında, meme kanseri ve HPV arasındaki olası bir bağlantıyı araştırmaya devam etmenin önemi ortaya çıkmaktadır.


Meme Kanseri ve HPV İçin Risk Faktörleri Nelerdir?


HPV şu anda meme kanseri için bir risk faktörü olarak kabul edilmemektedir. Kadınlarda meme kanseri gelişme olasılığı erkeklerden daha fazladır. Diğer risk faktörleri şunları içerir:


- Artan yaş,

- Şişmanlık,

- Radyasyona maruz kalma,

- Daha büyük yaşta çocuk sahibi olmak,

- Hiçbir çocuğu doğurmamak,

- Adet görmeye genç yaşta başlamak,

- Daha geç yaşta menopoza girmek,

- Alkol içmek,

- Ailede meme kanseri öyküsü


Meme kanseri genellikle kalıtsal değildir, ancak genetik faktörler bazı insanlar için rol oynayabilir. Olguların %85'i ailede meme kanseri öyküsü olmayan kadınlarda görülür.


Meme kanseri için risk faktörü olan maddelerden hiçbiri Hpv için risk faktörü değildir. HPV için en büyük risk faktörü cinsel olarak aktif olmaktır.


Meme Kanseri ve HPV'yi Önleyebilir misiniz?


Meme kanserini önleyemezsiniz. Bunun yerine, kendi kendinizi muayene etmeli ve düzenli taramalarınız yaptırmalısınız.


Kadınlar 45-50 yaşından sonra mamografi çektirmeye başlamalıdır. 40 yaşında taramaya başlamanın bazı kadınlar için uygun olabileceğini söylenmektedir. Taramaya ne zaman başlayacağınız ve mamogramları ne sıklıkta almanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Meme kanserini erken yakalamak, yayılmasını önlemeye ve iyileşme şansınızı artırmaya yardımcı olabilir.


Hpv bulaşmasını önlemek için en önemli faktör tek eşliliktir. Tek ve güvenli eş hpv bulaşmasını ve rahim ağzı anormalliklerini önlemenin en önemli yoludur. Her birliktelikte mutlaka prezervatif kullanmalısınız. Bununla birlikte, prezervatifin kapsamadığı alanlardan hpv bulaşma riski yüksektir.


Hpv aşınızı yaptırınız. HPV'den kaynaklanan rahim ağzı kanserini önlemenin en iyi yollarından bir diğeridir. İkili aşı (Cervarix), dörtlü aşı (Gardasil) ve dokuzlu aşı (Gardasil 9) aşısı rahim ağzı kanserini engellemek için yapılabilir. 9 ve 14 yaşları arasındaki insanlar altı aylık bir süre içinde iki doz yaptırırlar. 15 ila 26 yaşları arasındakiler ise 3 doz yaptırmalıdır. Aşıların etkili olabilmesi için tüm dozları tamamlamalısınız.


Bu aşılar 11 ila 26 yaş arasındaki kadınlar ve erkekler için onaylanmıştır. Gardasil aşısı artık daha önce aşılanmamış 27 ila 45 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar için de onaylanmıştır.

235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page