Hamilelikte genital siğil tedavisi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ankara, Çankaya ilçesindeki muayenehanemizde hamilelik sırasında da siğil tedavisi yapılmaktadır. Hamilelikte siğil yakma, siğil dondurma, lazerle siğil tedavisi veya siğillerin cerrahi olarak çıkarılması rahatlıkla uygulanabilir. Hamileyseniz ve siğilleriniz varsa bize ulaşabilirsiniz.
Genital siğilleri olan bir kadınsanız, hamilelik sırasında genital siğiller için riskler ve tedavi hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir.
Hamilelikte genital siğil tipik olarak kadınların cinsel organlarının dokularında etli büyüme olarak görülürler, ancak birçok gebede hiçbir zaman semptom göstermez. Genital siğiller, Hpv adı verilen virüslerin belirli tiplerinden kaynaklanır . HPV, tüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, tüm HPV tipleri kadında yada erkekte genital siğillere sebep olmaz. Bazı tipler siğile neden olurken, diğerleri hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere neden olabilir.
Özellikle, HPV tüm dünyada serviks kanseri vakalarının büyük çoğunluğuna neden olur. Bu nedenle kadınlara, rahim ağzı kanseri taraması olan düzenli smear testi yaptırmaları şiddetle tavsiye edilir.
Genital siğilleriniz varsa ve hamile kalırsanız sizi nasıl etkileyeceğini merak edebilirsiniz. Hamilelik sırasında genital siğiller bu makalemiz sizin için faydalı olacaktır.
Genital Siğil Nedir?
Genital siğiller cinsel yolla bulaşan Hpv enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen genital lezyonlardır. Tipik olarak, hem erkeklerin hem de kadınların cinsel organlarında görülürler, ancak bunun dışında birçok insan çoğu zaman semptom göstermez.
Genital siğiller, insan papillomavirüsünün (HPV) belirli suşlarından kaynaklanır . HPV, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, tüm HPV enfeksiyonları genital siğillere neden olmaz. Bazı suşlar siğile neden olurken, diğerleri hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere neden olabilir.
HPV, serviks kanseri de denen rahim ağzı kanserlerinin bilinen tek nedenidir. Bu nedenle kadınlara, serviks kanserini erken dönemde yakalamak için mutlaka smear testi ve Hpv testi yapılmalıdır.
Gebelikte Görülen Genital Siğiller
Herhangi bir HPV geçmişiniz varsa, gebelik takibi sırasında doktorunuzla bunu paylaşmalısınız. Ayrıca geçmişte genital siğiller veya anormal bir Pap smear olup olmadığını da söylemelisiniz.
Gebelikte de genital siğiller oluşabilir. Bu sizin gebelikten önce bulaşan bir Hpv virüsüne bağlı olabileceği gibi gebelik sırasında da bulaşabilir.
HPV normalde sizi veya gebelik sırasında bebeğinizi etkilemese de, doktorunuz hamileliğiniz boyunca herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek isteyecektir. Gebelik sırasında immün sistemin zayıflamasına bağlı olarak, bazı kadınlar hamile iken normalden daha büyük genital siğiller geliştirir.
Genital siğilleri olan hamilelerde Hpv testi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü siğil yapan Hpv tipleri ile beraber rahim ağzı kanserine neden olan Hpv tipleri de bulunabilir. Genital siğiller gebelikte çoğalabilir yada aynı kalabilir ancak gebelilte bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle siğillerin çoğalma ihtimali yüksektir.
Hamilelikte Hpv Aşısı Yapılır mı?
Hamilelikte hpv aşısı yapılmaz. Ancak Hpv aşısı yaptıran bir kadın sonrasında hamile kalacak olursa gebelikte tahliye endikasyonu yoktur. Diğer aşı dozları gebelik sonuna bırakılacaktır. Emziren kadınlarda Hpv aşısı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Hamilelik Genital Siğillerin Komplikasyonları Var mıdır?
Tipik olarak, genital siğiller hamileliğinizi etkilemez. Bununla birlikte, komplikasyonların ortaya çıkabileceği bazı durumlar vardır.
Hamilelik sırasında aktif genital siğilleriniz varsa, siğiller normalden daha fazla büyüyebilir. Bazı kadınlar bu siğiller idrar çıkışını daraltarak, idrarı ağrılı hale getirebilir. Büyük siğiller ayrıca doğum sırasında kanamaya neden olabilir. Bazen vajinal duvardaki siğiller, vajinanın doğum sırasında yeterince gerilmesini zorlaştırabilir. Genital siğillere neden olan HPV suşlarının düşük yapma veya doğumla ilgili problemleri arttırdığı gösterilmemiştir.
Hamilelikte Genital Siğiller Bebeğe Bulaşır mı?
Çok nadiren, genital siğiller bebeğinize bulaşabilir. Bu durumlarda, bebeğiniz genellikle doğumdan birkaç hafta sonra ağızlarında veya boğazında siğiller geliştirebilir. Ancak bu oldukça nadir görülen bir durumdur. Gebelik sırasında da nadiren bulaşmakla birlikte asıl doğum sırasında bulaşma olmaktadır.
Hamilelikte Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğiller için kesin bir tedavi şekli yoktur. Tedavi sonrasında Hpv virüsü vücudunuzdan atılana kadar yenileri çıkabilir. Hpv virüsünü vücuttan atacak olan ise sizin bağışıklık sisteminizdir. Elbette siğili olan hamilelerde bulaşmayı azaltmak için mevcut olan siğillerin tedavi edilmesi gerekecektir.
Gebe olmadan önce reçete edilen genital siğil için ilaçlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, siz ve hamileliğiniz için güvenli olduğunu düşünüyorsa, hamileyken siğilleri çıkarmak için topikal bir tedavi kullanabilir. Genital siğilleri asla bilmediğiniz siğil ilaçları ile tedavi etmemelisiniz. Bu tedaviler, özellikle hassas genital dokularda daha fazla ağrı ve tahrişe neden olabilir.
Hamilelikte genital siğillerin tedavisinde siğillerin sıvı azotla dondurulması, siğillerin cerrahi olarak eksize edilmesi, siğilleri yakmak için lazer yada elektrokoter akımları kullanılması sakıncalı değildir. Siğillerin yaygınlığına ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemi belirlenecektir.
Doktorunuzun doğumla etkileşime girebileceğine inandığı büyük siğiller varsa, bunların çıkarılması da mümkündür.
Siğil İlaçları. Hamilelikte siğil ilaçlarının çok azı kullanılabilir. Çoğunluğu gebelikte tercih edilmez. Gebe olmadan önce reçete edilen genital siğiller için ilaçlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Siğillerin dondurulması. Genital siğiller gebelik sırasında sıvı azot ile güvenli bir şekilde dondurulabilir.
Siğillerin yakılması. Hamilelikte siğillerin elektrokoter ile yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Lazerle siğil tedavisi. Genital bölgedeki siğillere lazer tedavisi de uygulanabilir.
Siğillerin cerrahi olarak çıkarılması. Çok büyük siğillerde siğillerin cerrahi olarak çıkarılması daha uygun bir yaklaşım olacaktır.
Genital Siğilleri Olan Hamile Kadınlar İçin Öneriler
Kadınların büyük kısmında, genital siğiller gebelik sırasında herhangi bir probleme yol açmazlar. Ayrıca, enfeksiyonu bebeklerine geçirme riski çok düşüktür. Genital siğiller varsa ve hala hamileliğiniz üzerindeki olası etkilerini merak ediyorsanız doğum öncesinde mutlaka sizi takip eden doktorunuzla konuşunuz. Size, sahip olabileceğiniz belirli riskler ve sizin için en iyi tedavinin ne olabileceğini anlatacaktır. Sizin için gebelikte en uygun tedavi yöntemi seçilerek uygulanacaktır.
Hamilelikte siğil tedavisini kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimizde Hpv ve siğil tdavisi Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş tarafından yapılmaktadır. Muayene sonrası hamileliğinize zarar vermeyecek en uygun yöntem uygulanacaktır.
Comentários