top of page

Nasırlar Nasıl Oluşur? Ayaklarınızı Nasırdan Korumanın 7 Yolu


ayak nasırları nasıl tedavi edilir

Nasır, ayakkabı veya diğer nesnelerin ayaklarınızın altına sürtünerek tekrar tekrar sürtünmesinden kaynaklanan hoş olmayan, rahatsız edici bir durumdur. Genellikle top, topuk ve ayak parmakları gibi ayaklarınızdaki baskı noktalarının etrafında oluşurlar. Aşırı nasır yaşıyorsanız, onlardan nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Ayaklarınızı nasırlardan korumanın yollarını bulmak istiyorsanız okumaya devam edin.


Nasır oluşmaya başladığında ne yapmalıyım?


Birçok insanın ayaklarında nasır olur çünkü ayak parmaklarına hareket alanı bırakmayan dar ayakkabılar giyerler. Örneğin, babetler içinde birkaç dakika dolaştığınızda rahatsız etmeden ayağınıza tam oturabilir, ancak tüm gün boyunca giyerseniz ayak parmaklarınızda ağrılı nasırlarla karşılaşabilirsiniz. Dar ayakkabılar kan akışını kısıtlayabilir ve cilt hücrelerinizi ekstra sert doku katmanları oluşturmaya teşvik edebilir. Nasır oluşmaya başladığında, durdurmak oldukça zor olabilir. Bu nedenle ayak parmaklarınızı birbirine sıkan ayakkabılardan kaçınmayı deneyin ve hatta yara bantlarını cildinizle dar ayakkabılar arasında tampon olarak kullanın.


Sorunun arkasındaki bilim


Sürtünme ayaklarınızdaki derinin birikmesine neden olduğunda nasır oluşur. Örneğin, yeterince büyük olmayan veya ayağınıza sürtünen ayakkabılar giyerseniz nasır gelişebilir. Zayıf kan dolaşımı ve sabit basınç gibi diğer faktörler de nasırlara neden olabilir. Bazı insanlar nasırlara sahip olmayı inşaat gibi aktif işler için kabul edilebilir bulabilirken, diğerleri onları estetik açıdan rahatsız edici bulabilir. Neyse ki, onlardan kurtulmanın birkaç yolu var! Aşağıdaki adımlar, ayaklarınızda nasır oluşumuyla nasıl ilgilenebileceğinizi özetleyecektir.

Nasır Önleme ve Tedavi


İnsanların ayaklarında nasır geliştirmesinin birkaç nedeni vardır. Bunun bir nedeni, bazı insanların ekstra kalın cilde sahip olmasıdır (bu genetik olabilir). Diğer bir yaygın neden, aktiviteden (egzersiz yapmak veya kumda çıplak ayakla yürümek gibi) veya sadece topuklarınıza ve ayak parmaklarınıza sürtünen ayakkabılar giymekten kaynaklanan sürtünmedir. Nasırlara yakalanma eğiliminiz varsa, onları çok fazla çıkarmaya çalışırsanız cildi yırtabileceğiniz için onları kendiniz çıkarmaya çalışmamak en iyisidir. Bunun yerine, bir sorun haline gelmeden önce bunları önlemenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Örneğin ayaklarınıza düzenli olarak nemlendirici kullanmak ve ortaya çıktıklarında sert noktalar üzerinde bir törpü kullanmak gibi. Yine özellikle hpv virüsüne bağlı ayak siğilleri de büyüdükçe nasır gibi olur ve normal ayak nasırları ile karışabilir.


1. Ayaklarınızı kuru tutun


Her adım attığınızda kuru cilt çok fazla sürtünmeye maruz kalır. Bu sürtünme nasırlara yol açar. Özellikle havuz kenarı veya hatta çimenlik gibi nemin daha olası olduğu bir ortamda çalışıyorsanız, eve gelir gelmez sentetik çorap giyerek ve kuru ayakkabılara geçerek ayaklarınızı kuru tutun. Ayaklarınız terliyse, uzun süre dışarıda kaldıktan sonra ayakkabılarınızı giymeden önce ayaklarınızı bir havluyla silin.


2. Tezgah üstü pedler veya özel çoraplarla ekstra bir koruma katmanı ekleyin


Her zaman ayakta olan bizler için onları korumanın bir yolunu bulmak özellikle önemlidir. Nasır kalıtsal olabilir veya tıbbi bir durumdan kaynaklanabilirken, birçok insan onları her gün dolaşarak oluşturur. İster spor salonunda kilometrelerce koşuyor, ister mahallenizde ayak işlerini yapıyor olun, dışarı çıkmadan önce ayaklarınızı doldurmanız yardımcı olur. Doğrudan cildinize yapışan ve ayak parmaklarınız ile ayakkabılarınız arasında yastıklama sağlayan moleskin pedleri gibi tezgah üstü ürünleri kullanabilirsiniz. Veya içinde hareket ettikçe sürtünmeyi azaltacak tasarımlara sahip çoraplara yatırım yapın.


3. Düzenli olarak bir ponza taşı veya ayak törpüsü kullanın


Ayaklarınız ne kadar sert veya dayanıklı olursa olsun, nasırlardan kaçınmanız mümkün değil. Uzun süre ayakta durduğunuzda, örneğin işteyken veya bir maraton için antrenman yaparken olduğu gibi, topuklarınızdaki ve tabanlarınızdaki cilt, kalın ölü cilt hücreleri katmanları geliştirebilir. Bu ölü deri hücreleri zamanla sertleşmeye ve nasır oluşturmaya başlar. Ponza taşları veya ayak törpüleri, fazla ölü deriyi çıkararak bu sertleşmiş bölgelerin düzeltilmesine yardımcı olur. Bu aletleri düzenli olarak (ideal olan banyodan hemen sonra) kullanarak nasırları kontrol altında tutarken aynı zamanda atlet ayağı gibi diğer ayak hastalıklarını da uzak tutabilirsiniz.


4. Geceleri koruyucu ayakkabı giyin veya jel tabanlık kullanın


Elleriniz gibi ayaklarınızın da dinlenmeye ihtiyacı var. Ve her zaman yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız, nasırların oluşması kolaydır. Yatmadan önce daireler giyin ve jel tabanlık kullanmayı düşünün. Onları en sevdiğin ayakkabının içinde tut. Geceleri çoraplarınızı çıkarırken ayaklarınızı ılık suyla yıkayın ve kurulayın; sonra bir nemlendirici veya manikür kremi ile kaplayın (lanolin içeren bir krem kullanın). Yatağımın yanında biraz el losyonu bulundururum, böylece uykuya dalmadan önce sürebilirim. Bu, uyku sırasında iyileşmeyi desteklemenin yanı sıra gündüz saatlerinde mevcut nasırları şiddetlendirebilecek kuruluğu sınırlamaya yardımcı olacaktır.


5. Enfekte bölgeleri tedavi edin ve bandajlayın


Ayağınızın veya ayak parmaklarınızın herhangi bir yerinde kızarıklık, kaşıntı veya ağrı hissederseniz, bir doktor tarafından kontrol edilmesi iyi bir fikirdir. Sadece bakteriyel bir enfeksiyonunuz olabilir ve bazı antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Ancak, birkaç gün kullandıktan sonra ağrı geçmezse, bir ortopedi uzmanına görünmeyi düşünün; atlet ayağı veya plantar fasiitiniz olabilir. Bu koşullar genellikle kendi kendine kaybolmaz, onları iyileştirmek için hedefe yönelik tedavi ve terapiler gerektirirler.


6. Ayak parmaklarınıza ve tırnak etlerinize düzenli olarak bakın


Cildimiz bir organdır, tıpkı iç organlarımızın düzenli bakıma ihtiyacı olduğu gibi, günlük olarak ayak parmaklarımıza ve tırnak etlerimize özen göstermemiz gerekir. Dikkat edilmezse ayak parmaklarımızın arasında mantar oluşabilir, bu nedenle haftada bir sünger taşı veya ayak törpüsü kullanmayı unutmayın.


7. Şeker hastalığınız varsa, uygun şekilde yönetin, böylece kan şekeriniz nasır oluşumuna neden olmaz.


Şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi yönetmek her zamankinden daha önemlidir. Şeker hastaları ayak sorunlarına yatkındır ve yanlış yönetilen bir kan şekeri nasırlara neden olabileceğinden, şeker hastalarının nasırlardan kurtulması son derece önemlidir. 10 şeker hastasının 9’u bir çeşit ayak ülseri veya amputasyon geliştirmektedir. Bunun olmasını istemezsiniz, bu yüzden bir doktora danışarak ve size ne söylerse onu yaparak şeker hastalığınızı düzgün bir şekilde yönettiğinizden emin olun. Sorununuzun bir parçasıysa, uygun bir diyet insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir.


Ayaklarınızda nasır varsa hpv virüsüne bağlı ayak siğili olup olmadığı konusunda bir uzmana muayene olmanız uygun olacaktır.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page