top of page

Fibrom Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Fibroma veya fibrom, ciltte veya mukoza zarlarında bağ dokusunun iyi huylu bir büyümesidir. Fibromlar genellikle zararsızdır, ancak zamanla ağrıya ve kanamaya neden olabilirler. Ayrıca genellikle estetik nedenlerle tedavi edilirler. Fibromlar genellikle pedunculat siğiller olarak adlandırılsa da, bu terim kesinlikle sadece belirli bir fibroma tipini tanımlar.


fibrom nedir, nasıl tedavi edilir

Fibromlar Nasıl Gelişir ?


Fibroidlerin nasıl geliştiği henüz tam olarak bilinmemektedir. Genel olarak, bunlar bağ dokusunun şişlikleridir. Bunlar, özel bağ dokusu hücreleri olan fibrositler tarafından yeni bağ dokusunun aşırı oluşumundan kaynaklanır. Bununla birlikte, diğer birçok tümörün aksine, bunlar genellikle süresiz olarak büyümeye devam etmezler, sadece küçük uzantıların görülebildiği ölçüde büyürler. Ek olarak, fibromların oluşumu da genetik olarak görülebilir. Fibromların gelişimi, Recklinghausen hastalığı ve Cowden sendromu olarak bilinen hastalıkların yaygın bir belirtisidir. AIDS ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi de bir fibroma gelişimini destekler.


Ne tür Fibromlar Var ve Fibromlar Neye Benziyor?


Yumuşak fibroma ve sert fibroma arasında genel bir ayrım yapılır. Bu iki fibrom da en yaygın olanlarıdır. Aşağıda iki türün nasıl farklılaştığını ve bu tür fibromları nasıl tanıyabileceğinizi okuyacaksınız.


Yumuşak Fibroma


Yumuşak fibroma (Fibroma molle), Genellikle pek fark edilmeyen ve birçok insanda görülen, cilt renginde ortaya çıkar. Erkekler ve kadınlar arasında yaygınlık açısından bir fark yoktur. Genellikle sadece birkaç milimetre uzunluğundadır ve deride asılı kalmış şekildedir. Yumuşak fibrom için sıklıkla "saplı siğil" terimi kullanılır. Bununla birlikte, bu terim yalnızca bu fibroma formu için geçerlidir ve tüm fibroma formları için eşanlamlı olarak kullanılmamalıdır. Tıbbi bir bakış açısından, kesinlikle bir siğil değildir, çünkü siğillere her zaman HPV virüsleri neden olur. Fibromlar genellikle bireysel olarak, özellikle boyun ve koltuk altı bölgesinde ve ayrıca kasık bölgesinde meydana gelir. Ayrıca miyomlar sıklıkla yüzde, özellikle ağızda, göz kapağında ve dilde ortaya çıkar. Ancak genital bölgede (özellikle vajinada) ve göğüste de oluşabilirler. Saplı siğiller özellikle aşırı kilolu kişilerde yeni bağ dokusunun aşırı oluşumu nedeniyle keşfedilir ve ayrıca kadınların göğüs kıvrımlarında daha sık görülür. Bireysel saplı olanlara ek olarak, bazen gruplar halinde fibromlar da gelişir.


Sert Fibroma


Sert fibrom, fibromların ikinci ana alt grubudur. Bu, daha az pedisel benzeri, ancak görünüşte nodüler olan ve esas olarak ekstremitelerde gelişen bir tümördür. Özellikle bacaklarda yaygındır ve kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir. Gövde üzerinde sert fibromlar da gelişebilir. Genellikle biraz daha koyudur ve ciltte yumuşak fibromlardan daha az sıkıştırılabilen küçük yapılardır. Sert fibroma genellikle sadece birkaç milimetre boyutundadır, nadiren bir santimetre veya daha büyüktür.


Başka Ne Tür Fibromlar Vardır ?


Yumuşak ve sert fibromların aksine, daha az sıklıkla ortaya çıkan ve genellikle zararsız olan başka fibrom türleri de vardır. Tahriş fibromu ağız mukozasının bir fibromudur ve genellikle yanağın iç kısmında oluşur. Ağızdaki aynı yerlerin, örneğin diş telleri ile tekrar tekrar tahriş edilmesinden kaynaklanır. Kemik fibromu da iyi huyludur ve çok nadir görülür. Herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Kemikleşen ve kemikleşmeyen fibroma arasında bir ayrım yapılır. Ossifiye fibroma, özellikle alt çene kemiği olmak üzere yüz kısmı kafatasının iyi huylu bir tümörüdür. Kemikleşmeyen fibroma ise çocuklarda büyüyen kemiğin bağ dokusu, tümör benzeri malformasyonların meydana geldiği gelişimsel bozukluktur.


Bir Fibrom Ne Kadar Tehlikelidir ?


Fibromlar her zaman iyi huyludur ve asla kötü huylu bir tümöre dönüşmezler. Sadece küçük bir boyuta kadar büyürler ve daha sonra şekillerini değiştirmezler veya yayılmazlar. Bu nedenle normal fibromlar tehlikeli hale gelemez. Genellikle sadece estetik bir problemdir. Fibroidler genellikle normal kalsalar bile enfekte olabilirler. Örneğin koltuk altı bölgesi, artan sürtünme veya aşırı terleme olduğunda sıklıkla etkilenir. Ayrıca koltuk altı bölgesini tıraş ederken fibromlar içerdikleri kan damarlarından bolca kanayabilecekleri için kesilmemesine dikkat edilmelidir.


Fibromdan Nasıl Kurtulunur ?


Prensip olarak, ciltte herhangi bir değişiklik olması durumunda, malign tümör olmadığından emin olmak için önce bir uzmana danışmanız önerilir. Çünkü bunlar çok farklı görünebilir ve kolaylıkla farklı iyi huylu cilt yapıları ile karıştırılabilir. Bu konuda uzman doktorlar genellikle bir fibromu hızlı ve kolay bir şekilde çıkarabilir. Küçük fibromlar anestezi olmadan alınabilir ve maliyetleri düşüktür. Fibroma genellikle tamamen estetik olduğundan ve bir sağlık sorunu olmadığından, tedavi masrafları sağlık sigortaları tarafından karşılanmaz.


Bir Fibrom Nasıl Çıkarılır ?


Fibromun çıkarılması kesinlikle uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır, çünkü fibromların çıkarılması enfeksiyonlara yol açabilir. Yumuşak fibromu steril olmayan koşullarda ayırmak mikropların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, profesyonel olmayan koşullar kanamaya neden olabilir. Yumuşak bir fibroma genellikle doktor tarafından steril koşullar altında kesilir. Sert bir fibrom da doktor tarafından çıkarılabilir. Bu genellikle lokal anestezi altında cerrahi eksizyonla çıkarılır. Bu, fibromun kesildiği ve ardından yaranın dikildiği anlamına gelir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page