top of page

Hpv Cinsel İsteksizlik Yapar Mı?

Cinsellik yaşamın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Mutlu evlilikler ya da birlikteliklerde de bazen olumsuzluklar yaşanabilir. Hpv virüsü bu olumsuzluklardan birisidir. Özellikle günümüzde daha serbest yaşam koşullarının varlığı nedeniyle hpv giderek yaygınlaşmaktadır. Yaygınlaştıkça hem genital siğiller hem de genital kanserler de artmaktadır. Elbette tüm bu durumlar cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu makalemizde hpv ve genital siğillerin cinsel yaşam üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verilecektir.


hpv cinsel isteksizlik yapar mı, cinselliği etkiler mi

Hpv Cinselliği Etkiler Mi?


Hpv virüsü direkt olarak cinsel isteksizliğe neden olmaz, cinselliği etkilemez. Ancak hpv nin neden olduğu genital siğiller erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteksizlik yapabilir. Siğiller genital bölgede hoş olmayan görüntülere neden olur. Bu hem kişinin kendisinde hem de partnerinde olumsuz etkiler oluşturabilir.


Hpv virüsü diğer virüsler gibi vücuttan 1 hafta içinde temizlenmez. Temizlenmesi 1-3 yıl gibi uzun bir süreçtir. Bu süre zarfında elbette siğil çıkmaya devam edecektir. Buda hastada moral bozukluklarına ve cinsel isteksizliklerin oluşmasına neden olur.


Özellikle erkeklerde hpv olduğunda karşı cinse bulaştırma korkusu da cinselliği etkileyebilir. Hpv nin kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olması nedeniyle karşı cinse bulaştırma korkusu erkeklerde oldukça yüksektir.


Yine genital siğillere bağlı pekçok hastada depresyon ve benzeri psikolojik problemler oluşmaktadır. Bu durum doğal olarak cinsle birliktelik isteğini de azaltacaktır.

Hpv tedavisi sonrası cinsel hayat elbette daha normale dönmektedir. Bundan sonra ise hastaların tek eşli bir yaşama dönmeleri ve güvenli partner sahibi olmaları oldukça önemlidir.

Hpv Tedavisi Sonrası Cinsel Hayat İçin Öneriler

  1. Hpv tedavisi sonrası yaralarınız iyileşene kadar birliktelik yaşanmaması hem bulaşmayı azaltacak hem de yakılan siğil bölgelerinden kanama olmasını engelleyecektir. Bu sayede yara yerleri daha çabuk iyileşecektir.

  2. Hpv tedavisi sadece kadında veya erkekte yapılmamalıdır. Mutlaka eş tedavisi veya partner tedavisi yapılmalıdır. Bu nedenle hpv tesbit edilen kadın ve erkek mutlaka partnerlerini hpv konusunda bilgilendirmelidir. Kadınlarda mutlaka hpv testi yapılmalıdır.

  3. Çok yüksek riskli sayılan çok partnerli kadınlardan ve erkeklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışınız. Aksi halde size hem yeni hpv tipleri bulaşacak hem de vücudunuzdaki hpv tiplerini temizlemeniz zorlaşacaktır. Buda tedavi sürecinin uzamasına ve hatta vücuttan atılamamasına neden olacaktır.

  4. Mutlaka Gardasil 9 ile aşılanınız. Özellikle bekar ve cinsel aktif kadın ve erkeklerin mutlaka aşılanması gereklidir. Bu sayede toplumda hızlı yayılmaya neden olan gruplardan bulaşma riski azaltılmış olacaktır. Ancak aşı olmanız %100 korunacağınız anlamına gelmez. Gardasil 9 aşısının koruyuculuk oranı oldukça yüksek olup %90-95 civarındadır.

  5. Cinsel birliktelik sırasında tam koruma sağlamasa bile mutlaka kondom kullanınız.

  6. Elbette en önemlisi tek eşliliktir. Hpv tedavisi sonrası tek eşli yaşama dönmek elbette en koruyucu yöntem olacaktır.

  7. Tedavi sonrası yine siğilleriniz çıkabilir. Çoğalmalarını beklemeden tedavi olmanız oldukça önemlidir.

  8. Rahim ağzında ya da peniste anormal yara veya anormal hücresel değişiklikler olabilir. Mutlaka düzenli takiplerinizi yaptırınız.

183 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page