top of page

Hpv den Korkmayın! Yoksa Korkmalı Mı?

Hpv virüsü kadınlarda rahim ağzı kanserinin en önemli nedenidir. Bunun yanında vajinal kanser ve vulvar kansere neden olurken, erkeklerde penis kanserinde de yol açabilmektedir. Peki bu kadar probleme neden olan hpv virüsünden korkmalı mıyız, hpv den korkmayın diyebilir miyiz? Nedir bu konunun aslı? Bu makalemizde hpv ile ilgili tedirgin olduğunuz konularla ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.


hpv den korkmayın, korkmalı mı

HPV Korkulacak Bir Hastalık Mı?


Tüm dünyada her yıl yeni 600.000 rahim ağzı kanseri vakası gelişmektedir. Beraberinde erkeklerde penis kanseri de bir diğer sonucu. Bu sonuçlara bakıldığında aslında hpv gerçekten korkulacak bir hastalık. Ancak hpv virüsü günümüzün en yaygın görülen cinsel yolla bulaşan hastalık etkenidir. Bu nedenle toplumun neredeyse %70’i hayatının bir döneminde bu virüsten etkilenmektedir.


Madem böyle neden hpv ye bağlı genital kanserleri daha fazla görmüyoruz. Çünkü genital bölgeyi 45 tip tutmasına rağmen bunlardan sadece 14 tanesi kanser yapan tiplerdendir. Sıklıkla hpv testi sonucunda gördüğümüz tipler siğil yapan iyi huylu hpv tipleridir. Kanser yapan hpv tiplerinden özellikle tip 16 ve tip 18 diğer kanser yapan tiplere göre daha fazla görülmekte ve rahim ağzı kanserlerinin %70-80’ini oluşturmaktadır. Her kanser yapan hpv virüsü bulaşanda da kanser gelişmiyor. Bu kişilerin %85’inde vücut kanser yapan tip bile olsa tamamen temizliyor. Bu nedenle hpv den korkmak yerine önemsemek, gerekli testleri ve takipleri yaptırmak oldukça önemlidir.


HPV Ciddi Bir Şey Mi?


Hpv kadınlarda ve erkeklerde genital siğillere neden olur. Elbette kanser yapan hpv tiplerinden tip 16 ve tip 18 oldukça ciddi riskli virüslerdir. Ancak düzenli takibini yaptıran hastalarda bu virüsler bile olsa kanser gelişmeden çok önce hücresel anormallikler tesbit edilmekte ve %100 oranında tedavi edilebilmektedir. Önemli olan hpv nin ciddiyetini anlamak ve gerekli izlemleri zamanında yaptırmaktır.


HPV Virüsü Riskli Midir? HPV Olan Herkes Kanser Olur Mu?


Hpv virüsü riskli bir virüs olmasına rağmen virüs bulaşan herkes kanser olmaz. Siğil yapan iyi huylu hpv tipleri genellikle kanser yapmaz. Ancak kanser yapan hpv tipleri bulunan kadın ve erkeklerden bazılarında 5-15 yıllık süre sonunda maalesef kanser gelişecektir. Kanser gelişmesini önlemenin en önemli yolu düzenli takip ve hpv aşısı yaptırmaktır.


HPV Enfeksiyonu Tehlikeli Mi? HPV Ne Kadar Surede Kanser Yapar?


Kanser yapan hpv tipleri bulaşanlarda öncelikle hücresel değişiklikler gelişir. Bu değişiklikler sırasıyla ASCUS, LGSIL ve HGSIL şeklindedir. Bu sonuçlar smear testinde elde edilen sonuçlardır. Bu hastalarda mutlaka kolposkopi yaparak patolojik olarak bir anormalliğin varlığı araştırılır. BU patolojik sonuçlar da CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 şeklindedir. CIN 3 ten sonra artık kanser gelişimi başlayacaktır. Bu süreç hastadan hastaya değişmekle beraber 5-15 yıl civarındadır. Henüz bu hücresel düzeylerdeyken yakalanırsa tam olarak tedavi edilme şansı vardır. Ancak bu evrede yakalamanın tek yolu da düzenli takip ve tedavidir.


Hpv'den Ölen Var Mı? HPV Olan Kişi Ne Yapmalı?


Hpv virüsüne bağlı olan rahim ağzı kanserinden tüm dünyada yaklaşık 300.000 kişi ölmektedir. Bunun dışında erkeklerde penis ve anüs kanseri ile diğer ilişkili kanserler nedeniyle de ölümler yaşanmaktadır. Bu nedenle hpv ciddiye alınmalı ve gerekli olan takipler yapılmalıdır.


Öncelikle hpv bulaşma şüphesi olan kadın mutlaka hpv testi yaptırmalıdır. Kanser yapan hpv tipi çıkarsa hpv virüsünün tipine göre gerekirse kolposkopi yapılmalıdır. Kolposkopi sonucuna göre hasta düzenli takiplere alınmalıdır. Erkeklerde ise mutlaka penis ve skrotum kısmı düzenli olarak kontrol edilmeli, anormal yara gelişenlerde biyopsi yapılmalı ve çıkan patoloji sonucuna göre hasta değerlendirilmelidir.


Hpv olan kişiler karşı cinse bulaştırmamak için gerekli hassasiyeti göstermelidir. Hpv bulaşan ve bulaşmayan tüm kadın ve erkekler 12 yaşından sonra mutlaka Gardasil 9 ile aşılanmalıdır.


Hpv'den Korkuyorum. Gerçekten Hpv Korkulacak Bir Şey Mi?


Halk arasında hpv çok korkutucu bir virüs olarak bilinmektedir. Elbette hpv virüsü riskli olmasına rağmen asıl riskli olan hpv virüsü bulaşmış olan kadın ve erkeklerin olayın ciddiyetini anlamaması, alınması gereken önlemlere riayet etmemesi ve gerekli tetkik ve tedavileri yaptırmamalarıdır. Hpv nin kendisini yok edecek bir ilaç veya tedavi şekli olmamasına rağmen hpv ye bağlı gelişen lezyonların tedavisi mümkündür. Bu tedavide lezyonlar ne kadar erken yakalanırsa o kadar başarılıdır. Hpv den korkmayınız ama mutlaka ciddiye alarak bir uzmanın takibinde olunuz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page