top of page

Özel Bölgede Siğil Neden Olur, Nasıl Bulaşır?

Güncelleme tarihi: 10 May 2023

Özel bölgede siğil hem kadında hem de erkekte olabilir. Özellikle bu bölge deyince akla kadınlarda vulva, vajen ve anüs, erkeklerde penis ve anüs akla gelir. Bu bölgelerde siğil hpv virüsüne bağlı olarak cinsel aktif kadın ve erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Genital bölgede görülen siğiller hem kozmetik açıdan problem oluşturmakta, karşı cinse bulaşma riskini arttırmakta ve kişilerde psikolojik ve sosyal hayatta rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle çoğalmadan tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Peki özel bölgede siğil neden çıkar ve nasıl bulaşır? Makalemizde bu konuyu inceleyeceğiz.


özel bölgede siğil neden olur nabıl bulaşır

Özel Bölgede Siğil Neden Olur?

Genital bölgedeki siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde hpv virüsüne bağlı olarak gelişebilen et beni benzeri yapılardır. Çok büyüdüklerinde kondiloma aküminata adı verilen büyük siğiller oluştururlar. Hpv virüsünün 200’den fazla alt tipi olup genital bölgeyi tutan yaklaşık 45 tip mevcuttur. Bu tiplerden özellikle hpv tip 6 ve tip 11 genital siğillerin %70-80’ninden sorumludur. Bu virüsler cinsel ilişki sırasındaki sürtünme nedeniyle vulvada ve vajende oluşan ince sıyrıklardan vücuda girerek hücreye yerleşir. Hücre çekirdeğine girerek hücrenin aşırı çoğalmasına neden olur ve sonuçta genital siğiller meydana gelir.


Özel Bölgede Siğil Nasıl Bulaşır?

Bu bölgelerde siğil oluşması genellikle cinsel ilişki nedeniyle olur. Ancak son yapılan çalışmalarda hpv virüsünün 1 hafta kadar dış ortamda yaşayabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle ortak kullanılan temizlik eşyaları, havlular, hamamlar ve klozetlerden de bulaşabileceği söylenmektedir.


Özel Bölgede Sivilce Bazen Siğille Karışabilir.

Genital bölge kıllı bir bölge olduğundan ve sık tıraş edilen bir bölge olduğundan sivilce veya çıban gibi oluşumlar olabilir. Yine özellikle cinsel yolla bulaşan molluskum denilen virüs enfeksiyonuna ait lezyonlar görülebilir. Bunlar siğillerle karıştırılabilr. Bu nedenle bir uzmana görünmek ve siğil olup olmadığını netleştirmek mantıklı bir yaklaşım olacaktır (Okuyunuz >>> Her Siğil Hpv Değildir). Sivilce veya çıban tarzı enfeksiyona bağlı şişliklerde antibiyotik tedavisi gerekirken genital siğillerde mutlaka siğil yakma, dondurma veya lazer tedavisi gerekecektir. Yine bu bölgede çıkan sivilceler eğer olgunlaşmışsa sıkılarak içi boşaltılabilir. Ancak sivilce sıkmak hem yaranın daha geç iyileşmesine hem de daha fazla yara izi oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle sivilce sıkmak çok fazla tavsiye edilmez.


Özel Bölgeden Neden Sivilce Çıkar?

Genital bölgede değişik nedenlerle sivilce çıkabilir. Bu bölgede kullanılan krem, deodorant veya parfüm gibi tüm kimyasallar sivilceye neden olabilir. Yine bu bölgenin sık tıraş edilmesi, temiz olmayan tıraş malzemeleri, tüy dökücü kremler de travma ve kızarıklık, tahrişe bağlı olarak sivilcelenmeye neden olabilir.


Özel Bölgede Sivilce Çıkması Normal Mi?

Elbette bu bölgede sivilce çıkması sık görülen bir problemdir. Çok aşırı olmadıkça ciddi bir probleme neden olmaz. Çok yoğun olanlarda antibiyotik tedavisi veya sivilce kremi kullanılması gerekebilir.


Özel bölgenizde siğil çıkacak olursa kesin kurtuluş yollarını internette aramayın. Mutlaka bu konuda deneyimli bir uzmana muayene olup tedavilerinizi yaptırın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page