top of page

Hpv Virüsü Erkekten Kadına Nasıl Geçer?

Hpv virüsü, erkeklerde ve kadınlarda özellikle çok partnerli olanlarda sıklıkla tesbit edilen bir virüstür. Erkekten kadına geçtiği gibi kadından erkeğe de bulaşabilir. Tek bir cinsel birliktelikle bile hpv virüsünün bulaşma riski %60-70 civarındadır. Erkekten kadına bulaşma riski daha yüksektir. Peki hpv virüsü erkekten kadına nasıl geçer, bulaşma yolları nelerdir? Bu makalemizde bu sorulara yanıtlar arayacağız.


Hpv Virüsü Erkekten Kadına Nasıl Geçer

HPV Taşıyıcısı Erkek Nasıl Anlaşılır?


Hpv taşıyıcısı erkek vücudunda genital siğil veya hpv virüsüne bağlı herhangi bir belirti olmayan erkek demektir. Taşıyıcı erkekler aslında gizli bulaştırıcıdır. Pekçok vakada erkeğin kendisi bile taşıyıcı olduğunun farkında değildir. Çünkü bağışıklık sistemi güçlü olan veya kanser yapan hpv tiplerinin bulaştığı erkeklerde genital siğil oluşmayabilir. Bu durumda erkek kendisinin taşıyıcı olduğunu bilmeden pekçok kadına hpv virüsünü bulaştıracaktır. Peki erkeğin taşıyıcı olduğunu nasıl anlaşılır, bunun bir yolu var mıdır?


Erkeklerde rutin tarama amaçlı hpv testi önerilmez. Çünkü tarama testinin güvenilirliği %70 civarındadır. Ancak hpv testi isteyen erkeklerde idrar testinde ve penisten alınan sürüntüde hpv varlığı araştırılabilmektedir. Bu test pozitif çıkarsa kişide hpv nin varlığı kesinleşmiş olur. Ancak negatif çıkarsa bu kesinlikle hpv olmadığı anlamına gelmez. %30 luk testin bir yanılma payı vardır.


Yine taşıyıcı olabilecek erkeklerde genital bölgeye uygulanacak özel solusyonlar yardımıyla o bölgede hpv tarafından tutulmuş hücrelerin varlığı araştırılır. Bu testinde güvenilirliği elbette %100 değildir. Tutulma olabilecek bölgelerden kazıma şeklinde örnek alınabilir ve bunlardan hpv testi çalışılabilir.


HPV Erkeğe Geçer Mi?


Hpv kadından erkeğe cinsel ilişki ile geçebilir. Elbette burada bulaşma çok partnerli kadınlardan erkeklere veya kadınlara olmaktadır. Tek eşlilerde genellikle bulaşma olmaz.


HPV Pozitif Kadından Erkeğe Geçer Mi? Erkek Kadına HPV Bulaştırır Mı?


Hpv pozitif kadından erkeğe hpv virüsünün bulaşma olasılığı da çok yüksektir. Bulaşmanın olması için genital siğil olması şart değildir. Sürtünme bulaşma olması yeterlidir. Erkeğin kadına bulaştırma ihtimali kadının erkeğe bulaştırma ihtimalinden daha yüksektir.


Erkekten Kadına Enfeksiyon Geçer Mi?


Tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar erkekten kadına veya kadından erkeğe rahatlıkla bulaşabilir. Özellikle hayat kadınları ile birlikte olan erkeklerde veya çok partnerli erkeklerle olan kadınlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar paneli adı verilen tüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların tarandığı testler yapılmalıdır. Bu testler hem erkekler hem de kadınlar için kliniğimizde yapılmaktadır.


Korunmasız Seksten Sonra Ne Yapmalı?


Korunmasız seksten sonra mutlaka çok partnerli ilişkisi olanlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından çiftler bir kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır. Ancak ilişki sonrası hemen muayene olmak yanıltıcı olabilir. Hpv virüsü için birliktelikten 4-6 hafta geçtikten sonra test yaptırmak yanlış çıkabilecek sonuçların önüne geçecektir. Diğer enfeksiyonlarda ise bazı özel enfeksiyonlar hariç genellikle 7-10 gün sonra baktırmak faydalı olacaktır. Eğer sizde herhangi bir enfeksiyon tesbit edilirse mutlaka partnerinizi bu konuda uyarınız.


Gebelik olup olmadığı konusunda mutlaka kadınlar adet gecikmesini takip etmelidir. Gecikme olursa gebelik testi yapılmalıdır. Gebelik kesinlikle düşünülmüyorsa acil kontrasepsiyon adı verilen korunma yöntemleri birliktelik sonrası 24-72 saat içerisinde kullanılmalıdır.


Erkekte HPV Nasıl Görünür?


Erkeklerde genellikle hpv virüsüne bağlı penis, makat veya anüs bölgelerinde bazen kasıklarda siğiller görülebilir. Ancak bazı hastalarda ise herhangi bir belirti vermez. Bu erkeklere biz hpv taşıyıcısı diyoruz.


HPV Bulaştıktan Sonra Ne Zaman Siğil Çıkar?


Hpv bulaştıktan 4-6 hafta sonra siğil çıkabileceği gibi yıllar sonra da çıkabilir. Hatta bağışıklık sistemi güçlü olan kadın ve erkeklerde ise hiç siğil oluşmayabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page