top of page

Hpv Ultrasonda Belli Olur Mu?


Hpv virüsü, dış genital bölgelerde siğil yapan virüslerdir. Erkeklerde penis, anüs kısmında siğil yaptığı gibi kadınlarda da vulva, vajen, rahim ağzı ve anüs kısımlarında siğillere neden olur. Genital siğiller yapılan basit bir pelvik muayenede hem erkekte hem de kadında rahatlıkla gözlemlenebilir. Tipik görüntüleri olanlarda hpv tanısı koymak sadece muayene ile oldukça kolaydır. Ancak tipik görüntü olmayanlarda veya genital siğil olmayanlarda hpv tanısını koymak için ek testlere gerek olabilir. Acaba ultrason hpv tanısında kullanılır mı, hpv ultrasonda belli olur mu? Bu makalemizde hastaların sorduğu bu soruyu irdeleyeceğiz.


hpv ultrasonda belli olur mu

Siğil Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?


Siğil olup olmadığını anlamanın en iyi yolu elbette bu konuda tecrübeli bir uzmana muayene olmaktır. Bazen oluşan genital lezyonlar tipik siğil veya kondilom görüntüsü vermez. Başka cinsel yolla bulaşan hastalıklarda siğillere benzer yapılar oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana muayene olup lezyonların siğil olup olmadığı araştırılmalıdır. Gerekirse bazı testler yapılarak lezyonun siğil olup olmadığı ortaya konur. Ancak ultrason siğil tesbit etmek ve yenmek için gerekli olan testlerden değildir.


HPV Hangi Testlerde Belli Olur? Ultrason Gerekli Midir?


Hpv olup olmadığı eğer genital siğil varsa ve tipik kondilom görüntüsü varsa muayene ile belli olur. Ancak bazı hastalarda tipik hpv ye bağlı lezyonlar oluşmayabilir. Bunlarda mevcut siğil benzeri yapılardan biyopsi ve hpv testi yapılarak lezyonların hpv virüsüne bağlı olup olmadığı tesbit edilir. Siğil olmayanlarda ise kadınlarda rahim ağzından alınan hpv testi, erkeklerde ise penis ucundan alınan sürüntü, idrar ve genital bölgeden yapılan kazıma yöntemiyle alınan hücreler ile hpv olup olmadığı belli olabilir. Ultrasonun hpv tanısında yeri yoktur.


Vajinal Muayenede HPV Belli Olur Mu? Vajinada HPV Nasıl Anlaşılır?


Hpv ye bağlı genital siğiller varsa bunlarda vajinal muayenede hpv belli olur. Ancak herkeste hpv virüsü bulaşınca genital siğil oluşmaz. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarda virüsün siğil oluşturması baskılanabilir. Bunlarda sadece vajinal muayene sonuç vermez. Mutlaka şüpheli cinsel ilişki olanlarda hpv testi önerilmelidir. Jinekolojik muayene sırasında ultrason kullanılır ancak bu işlem hpv tanısı için değildir. Rahim ve yumurtalıklardaki hastalıkların tesbiti için kullanılır.


Vajinal Kültürde HPV Çıkar Mı?


Vajinal kültür vajende ve rahim ağzındaki enfeksiyonların tesbiti için yapılır. Ancak virüsler vajinal kültürde üretilemez. Hpv virüsü de maalesef vajinal kültürde çıkmaz. Halk arasında smear testi ile kültür testi karıştırılmaktadır. Smear testinde bazı hastalarda hpv ye bağlı hücresel değişiklikler görülebilir ancak pekçok hastada herhangi bir belirti vermez. Hpv virüsünün siğil olayan hastalardaki tek tesbit etme yolu hpv testidir.


HPV Kandan Çıkar Mı?


Hpv virüsü kana geçmediğinden kan testinde hpv virüsü çıkmaz. Başka cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kan testi ile enfeksiyon tesbit edilebilir.


HPV de Akıntı Olur Mu? HPV Koku Yapar Mı?


Hpv enfeksiyonu viral bir enfeksiyon olup bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi akıntı ve koku yapmaz. Ancak beraberinde cinsel yolla bulaşan gonore, klamidya veya gardnerella gibi başka enfeksiyon etkenleri olabilir. Bunlarda kötü kokulu akıntı sıklıkla görülmektedir. Beraberinde hpv olabilir ancak akıntı ve koku diğer enfeksiyon etkenlerine bağlıdır.


HPV Vajinada Kaşıntı ve Yanma Yapar Mı?


Vajinal kaşıntı ve yanma kadınlarda sıklıkla görülen belirtilerdendir. Pekçok nedeni olmakla birlikte en sık nedeni vajinal mantardır. Hpv ye bağlı kaşıntı ve yanma kadınlarda ve erkeklerde nadir olarak görülür. Pekçok kişide herhangi bir belirti vermez. Eşinizde hpv olması her zaman kaşıntı olacağı anlamına gelmez.


HPV Vücutta Ağrı Yapar Mı?


Hpv virüsü vücutta genellikle ağrı yapmaz. Ancak siğillerin tedavisi sırasında dondurma veya yakma işlemi yapılırken hafif ağrılar olabilir. Özellikle siğil yakma yapılacak hastalarda ağrıyı azaltmak için mutlaka lokal anestezi uygulanmalıdır.


Hpv tedavisi için mutlaka tüm kadınların ve erkeklerin gardasil 9 aşı ile aşılanmaları hem hpv nin bulaşma ihtimalini çok azaltacak hem de hastalığın tekrarlama ihtimalini düşürecektir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page