top of page

Koterizasyon (Elektrokoterizasyon) Nasıl Yapılır, Fiyatları Ankara

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2023


Koterizasyon veya elektrokoterizasyon elektrik akımının ısıya dönüştürülmesi yoluyla siğil ve benzeri yapıların yakılmasıdır. Bu amaçla kullanılan ve elektrokoter adı verilen aletler pekçok lezyonun yakılmasında kullanılır. Bunların içerisinde en sık görülenler et benleri ve siğillerdir. Küçük siğiller yakılarak buharlaştırılırken büyük kondilomlar özel uçlar sayesinde koter ile yakılarak çıkarılır.


koterizasyon, elektrokoterizasyon ve siğil yakma

Koterizasyon Neden Yapılır?


Koter işlemi genital siğillerde, et benlerinde ve cilt üzerinde oluşan her türlü iyi huylu olduğu düşünülen lezyonlarda kullanılır. Amaç lezyonların yok edilmesidir.


Koter İşlemi Nasıl Yapılır?


Bunun için özel geliştirilmiş bipolar veya unipolar denilen değişik koterle kullanılır. Yakılacak bölgelere lokal anestezi uygulanır. Daha sonra küçük lezyonlar buharlaştırılarak yok edilirken büyük lezyonlar kesilerek çıkarılır. Bu noktada önemli olan çok derin işlem yapmamaktır. Aksi halde daha fazla skar dokusu oluşacaktır.


Koterizasyon Sonrası İz Kalır Mı?


Koter tedavisi sonrası elbette azda olsa iz kalacaktır. Yakılan cilt hiçbir zaman normal cilt dokusu ile iyileşmez. Yakmanın derinliğine göre izin büyüklüğü değişir. Özellikle büyük lezyonlarda uygulanan derin ve geniş koter uygulamaları sonrasında iz daha fazla kalacaktır. Daha az iz kalması için mümkün olduğu kadar yüzeyel uygulamalar yapılmalı ve düşük dereceli yakma modaliteleri kullanılmalıdır.


Koterizasyon Ne Kadar Sürer?


Koter işleminin ne kadar süreceği, siğillerin büyüklüğüne, yerine ve sayısına göre değişir. Ayrıca kullanılan cihazın gücü de yakma süresini etkilemektedir. Siğil sayısı ve büyüklüğü ne kadar fazlaysa süre o kadar artacaktır. Yine makat bölgesindeki siğillerde yakma işlemi daha fazla sürecektir. Ancak derin yakılanlarda, özellikle el ve ayak siğillerinde yakma genellikle uzun sürer ve tam iyileşme 1-1,5 ayı bulabilir. Süre genellikle yoğunluğa göre değişmekle birlikte 10-20 dakika arasında değişir.


Koterizasyondan Sonra Ne Yapılır?


Siğillerin koterizasyonu sonrasında en az 4-6 saat su değdirilmemesi uygun olacaktır. Sonrasında duş alınabilir. Yerine ve yoğunluğuna göre bazı hastalarda yakma işlemi sonrasında antibiyotikli kremler verilebilir. Yaralar iyileşen kadar cinsel birliktelik olmaması önerilir. İşlemden 2 hafta sonra mutlaka kontrolünüzü yaptırınız.


Koterizasyon Acıtır Mı?


Anestezi uygulanmadığı taktirde elbette koter işlemi ağrılıdır. Bu nedenle mutlaka hastalara lokal anestezi veya genel anestezi uygulanmalıdır. Anestezi ile yakma işlemi oldukça konforludur.


Siğil Alındıktan Sonra Tekrar Çıkar Mı, Tekrarlar Mı?


Siğiller yakıldıktan sonra aynı yerden siğil çıkma ihtimali düşüktür. Ancak hpv virüsünün bulaşmış olduğu diğer bölgelerden herhangi bir zamanda tekrar siğil çıkabilir. Pekçok hasta siğiller bir sefe yakılınca hpv den tamamen kurtulacaklarını düşünürler. Bunun böyle olmadığı, virüs vücuttan atılana kadar siğillerde takrarlama olabileceği özellikle belirtilmelidir. Aksi halde hasta yapılan işlemin başarısız olduğunu düşünecektir.


Siğil Yakıldıktan Sonra İlişkiye Girilir Mi, Ne Zaman İlişkiye Girilir?


Siğil yakma işlemi yapılanların genital bölgedeki yaralar iyileşene kadar cinsel ilişki olmaması önemlidir. Aksi halde yaraların iyileşmesi gecikecektir. Normal durumlarda 7-10 gün civarında yaralar iyileşir. Kondilom koterizasyonu sonrası cinsellik bu sürelerde yasaklanır. Koterizasyon sonrası iyileşme süreci bazı hastalarda daha uzun sürebilir. Bu durumda yaralar iyileşene kadar yasaklar uzatılabilir.


Siğil Yakıldıktan Sonra Banyo Yapılır Mı?


Siğiller yakıldıktan sonra 4-6 saat bayo yapılmaması, duş alınmaması önerilir. Sonrasında özellikle geniş ve çok sayıda yakma işlemi yapılanlarda banyo sonrası pansuman yapılması önerilir.


Hpv Siğil Yakıldıktan Sonra Bulaşır Mı?


Hpv siğil yakılsa bile bulaşabilir. Çünkü henüz hpv bulaşmış tüm hücrelerden siğil oluşmamıştır. Hpv ile enfekte hücreler siğil olmasa bile sürtünme yoluyla hpv virüsünün karşı cinse bulaşmasına neden olur. Bu yüzden siğil yakıldıktan sonra hpv bulaşmaz diye düşünmeyiniz.


Siğil Yakmak Mı Dondurmak Mı Daha İyidir?


Yakma ve dondurma işlemlerinde başarı oranları birbirine benzerdir. Başarı açısından birbirine üstünlüğü yoktur. Ancak yakılanlarda hemen siğiller yok olurken dondurulanlarda 3-7 gün içerisinde siğiller kuruyarak düşecektir. Bazen tam dondurulamayan siğiller düşmeden kalabilmektedir. Onlarda 2 hafta sonraki kontrollerde yok edilmektedir.


Siğil Yakıldıktan Sonra Kaşınır Mı?


Siğil yakıldıktan sonra hafif bir kaşıntı normaldir. Ancak olması da şart değildir.


Koterizasyon Sonrası Kanama Olur Mu?


Koterizasyon sonrası çok hafif kanamalar, sızıntı şeklinde olabilir. Ancak çok görülen bir problem değildir. Yakma sırasında kanama kontrolü yapılmakta ve problem olanlarda durdurmak için ek yöntemler uygulanmaktadır.


Koterizasyon Fiyatları 2024 Ankara


Elektrokoterizasyon fiyat 2024 yılında Ankarta ilinde elbette işlemin yapıldığı merkeze, siğilleri sayısı, büyüklüğü ve yerine göre değişir. 5 mm ve altındaki siğillerde ücretler daha makul düzeylerdeyken daha büyük ve çok sayıda olanlarda maliyet maalesef artacaktır. Özellikle el, ayak ve makat siğillerinde genellikle maliyetler daha yüksektir. Koterizasyon fiyatları ile ilgili detaylı bilgilere Ankara Çankaya ilçesindeki merkezimizden öğrenebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page