top of page

Hangi Siğiller Tehlikelidir?


Siğiller, hpv virüsüne bağlı olarak gelişen genellikle iyi huylu yapılardır. Elde, ayakta ve vücudun diğer yerlerine yerleşmekle birlikte genital bölgede de çok sık olarak görmekteyiz. Peki siğiller tehlikeli midir, hangi siğiller daha çok tehlikelidir? Bu makalemizde bu konudan bahsedeceğiz.


hangi siğiller tehlikelidir

Siğil Nedir, Tehlikeli Midir?


Siğiller kadında ve erkekte vücudun her yerinde oluşabilecek iyi huylu yapılardır. Günümüzde cinsel yaşamın daha serbest olması nedeniyle her iki cinste de sıklıkla genital siğillerle karşılaşılmaktadır. Genital siğiller genellikle herhangi bir risk oluşturmaz. Ancak bazı durumlarda kişiler için hem kendisi hem de tedavi süreci bazı tehlikeleri barındırabilir.

Kadınlarda rahim ağzı kanserinin neredeyse tamamının nedeni hpv virüsüdür. Yine vajen kanseri, vulva kanseri, makat ve anüs kanserine de neden olabilmektedir. Özellikle düzenli takibini yaptırmayan veya hpv virüsünü önemsemeyen kadınlarda 5-15 yıl gibi uzun sürelerde kansere neden olabilmektedir. Yine büyük kondilomlar bazen vajen girişini kapatarak cinsel birlikteliği engelleyebilir veya birliktelik sırasında kanamalara neden olabilir. Gebelik düşünen kadınlarda doğum esnasında bebeğe bulaşabilir. Bebeklerde solunum yollarında papillomlara neden olabilir.


Erkeklerde de özellikle büyük kondilomlar kanamalara neden olabilir. Cinsel organ yüzeyel olduğundan kondilomlar tahriş olup kanayabilir. Yine erkeklerde de penis, makat ve anüs kanserlerinin bir kısmının nedeni hpv virüsleridir.


Büyük siğillerin tedavisi daha zahmetlidir. Öellikle makat ve anüs siğilleri daha hızlı çoğalı ve bazı hastalarda anüs kısmını komple kapatabilir. Böyle durumlarda dışkılamada zorluk veya kanama yapabilir. Bu bölgedeki siğillerin tedavisi daha uzun ve zahmetlidir. Tedavi sonrasında da bu bölgeden dışkılama sırasında kanamalar olabilir. İyileşme süreci de diğer bölgelere göre daha uzundur.


Makattaki Ve Anüsteki Siğiller Tehlikelimi?


Özellikle makat ve anüs bölgesindeki siğiller zamanında tedavi edilmediği taktirde çok hızlı büyüyebilmektedir. Bazen anüsten içeri doğru da yayılabilmektedir. Özellikle anal seks olanlarda makat ve anüs siğilleri daha sık ve daha büyük şekillerde olmaktadır. Anüs bölgesinde çok büyük kondilomlar oluşmakta ve tedavisi bazen zor ve sıkıntılı olmaktadır.

Anüs bölgesi hassas bir bölgedir. Bu bölgenin tedavisi özellikle yoğun siğillerde ağrılı olabilir. Bu nedenle çok yoğun anüs siğili olanlarda genel anestezi gerekebilir. Yine iyileşme süreci de bu bölgenin siğillerinde biraz sıkıntılıdır. Bu süreçte ağrı ve defekasyon sırasında kanamalar olabilir. İyileşme süreci penis siğillerine göre daha uzun sürebilir.


Siğili Koparmak Tehlikeli Midir?


Siğil koparmak tehlikeli değildir. Koparmayla o bölgede kanser benzeri bir problem olmaz. Sadece siğil koparınca bazen yerinden rahatsız edici kanamalar olabilir. Özellikle büyük kondilomlarda kanama daha fazla olabilir ve durmayabilir. Ayrıca siğilin kökü kalabilir ve aynı yerden tekrar siğil çıkabilir. Bu nedenlerle siğillerinizi koparmayınız.


Erkeklerde Hpv Tehlikelimi?


Erkeklerde de elbette hpv virüsü tehlike oluşturabilir. Erkeklerde de penis ve anüs kanserinin bir kısmının nedeni hpv virüsüdür. Yine büyük kondilomlar bazen kanama yapabilir. Özellikle idrar yolunda gelişen büyük kondilomlar idrar yapmada zorluk veya idrar yaparken kanama ya neden olabilir. Ancak erkeklerde çok tedirgin olmayız. Cinsel organ yüzeyel olduğundan özellikle peniste gelişen anormallikler kadınlara göre daha erken dönemde tesbit edilir ve tedavi edilir.


Her Siğil Kanser Midir, Hangi Siğil Kanser Yapar?


Siğiller genellikle kanser yapmaz. Ancak siğillerle beraber kanser yapan hpv tipleri de bulunabilir. Bu hpv tipleri uzun dönemde bazı kişilerde kansere neden olabilir. Özellikle dev kondilom dediğimiz büyük kondilomlarda bazen anormal hücre gelişmesi olabilir. Bunların mutlaka biyopsi ile değerlendirilmesi gerekir.


HPV Olan Herkes Kanser Olur Mu?


Hpv virüsü bulaşanların hepsi elbette kanser olmaz. Pekçoğunda siğil yapan tipler mevcuttur. Bu kişilerde kanser genellikle gelişmez. Ancak kanser yapan tiplerin varlığında bu risk artar. Bu kişilerde de yine herkes kanser olmaz. Bu kişilerin %85’i hpv yi vücuttan tamamen temizler. Sadece %15’lik kısmında vücutta kalır. Bunların da bir kısmında uzun dönemde kanser gelişecektir. Bu noktada öneli olan düzenli takiptir. Düzenli takibini yaptıranlarda kanser gelişmeden erken dönemde hücresel anormallikler tesbit edilir ve %100 oranında tedavi edilebilir. Düzenli takibini yaptırmayanlarda veya hastalığı önemsemeyenlerde maalesef kanser gelişme riski artacaktır.


Siğil Kaç Yılda Kanser Yapar? HPV Kaç Yıl Sonra Kansere Dönüşür?


Siğiller kendileri kansere neden olmasa bile beraberinde olan kanser yapan hpv tipleri 5-15 yıl gibi uzun sürelerde rahim ağzı kanseri ve penis kanserine neden olabilir. Özellikle hpv tip 16 ve tip 18 gibi ciddi kanserojen olan virüslerin varlığında bu süre daha kısa bile olabilir. Bu nedenle özellikle kanser yapan hpv tiplerinin varlığında mutlaka düzenli takiplerin yapılması gereklidir.


Elde Siğil Kanser Mi?


Eldeki siğillerden kanser gelişimi olmaz. Çünkü el siğiline neden olan hpv virüsleri kanser yapan hpv tipleri değildir.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page